HVIT MAKT: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten til årets LO-kongress, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 1,8 prosent av det totale antallet delegater. Her fra LO-leder Roar Flåthen talen under fjorårets 1. mai-arrangementet på Youngstorget første mai i Oslo. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
HVIT MAKT: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten til årets LO-kongress, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 1,8 prosent av det totale antallet delegater. Her fra LO-leder Roar Flåthen talen under fjorårets 1. mai-arrangementet på Youngstorget første mai i Oslo. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

LO slakter seg selv

Forbundsledere innrømmer at LO er en sinke på integrering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er nedslående og det er absolutt grunn til ettertanke, sier leder for Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, til Dagbladet.no.

En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten til LO-kongressen, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 2 prosent av det totale antallet delegater.

LOs 32. ordinære kongress avholdes i tidsrommet 11. — 15. mai 2009.

- For dårlig jobb
Blant Transportarbeider-forbundets åtte delegater er det ingen som har innvandrerbakgrunn.

- Vi bør erkjenne at vi ikke har gjort en god nok jobb. Dette bør LO diskutere nærmere. Forbundene bør gå i seg selv og se hvordan vi bedre kan få de høyere tillitsvervene i organisasjonen til å gjenspeile befolkningen, sier Østvold. Han mener man må undersøke om det er vanskelig for minoritetspersoner å nå opp i systemet.

- KAN MISTE MEDLEMMER:- Man kan risikere å miste medlemmer hvis det ikke skjer noe, sier norskzambiske Julia Banda Rasmussen til Dagbladet.no. Hun er én av syv delegater til LO-kongressen. Foto: JAN-ERIK ØSTLIE
- KAN MISTE MEDLEMMER:- Man kan risikere å miste medlemmer hvis det ikke skjer noe, sier norskzambiske Julia Banda Rasmussen til Dagbladet.no. Hun er én av syv delegater til LO-kongressen. Foto: JAN-ERIK ØSTLIE Vis mer

- Vi har helt klart ikke gjort nok, men vi er veldig bevist på problemstillingen, sier leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, til Dagbladet.no.

Én av Arbeidsmanns- forbundets ti delegater har minoritetsbakgrunn. Dette på tross av at Arbeidsmandsforbundet har en stor andel medlemmer med innvandrerbakgrunn.

- Vi har gått rundt til alle våre fylkesavdelinger og bedt dem om å motivere personer med minoritetsbakgrunn til å stille. Men det er vanskelig, sier Hagensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vanskelig kulturellt
Forbundslederen mener kulturelle forskjeller gjør det vanskeligere å få personer med minoritetsbakgrunn til å stille.

- IKKE GODT NOK: - Vi bør erkjenne at vi ikke har gjort en god nok jobb, sier leder for Transportarbeiderforbundet, Per Øsvold, til Dagbladet.no.  
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX
- IKKE GODT NOK: - Vi bør erkjenne at vi ikke har gjort en god nok jobb, sier leder for Transportarbeiderforbundet, Per Øsvold, til Dagbladet.no. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Mange har helt andre kulturer enn det vi er vant til og de har ofte lite kjennskap til norsk fagbevegelse. Det å få dem engasjert i LO kan være litt av en oppgave. Men man kan ikke gi opp, sier Hagensen.

Leder for EL og IT, Hans O. Felix, mener den lave minoritetsandelen blant forbundets delegater er basert på tilfeldigheter. Ingen av EL og ITs tolv delegater har minoritetsbakgrunn.

ANDRE KULTURER: - Mange har helt andre kulturer enn det vi er vant til og de har ofte lite kjennskap til norsk fagbevegelse. Det å få dem engasjert i LO kan være litt av en oppgave. Men man kan ikke gi opp, sier Erna Hagensen fra Arbeidsmandsforbundet. Foto: ARBEIDSMANDSFORBUNDET.
ANDRE KULTURER: - Mange har helt andre kulturer enn det vi er vant til og de har ofte lite kjennskap til norsk fagbevegelse. Det å få dem engasjert i LO kan være litt av en oppgave. Men man kan ikke gi opp, sier Erna Hagensen fra Arbeidsmandsforbundet. Foto: ARBEIDSMANDSFORBUNDET. Vis mer

- Det er hvert fall ikke bevisst å holde personer med minoritetsbakgrunn utenfor, sier Felix. Han sier de aktivt jobber med å rekruttere personer med minoritetsbakgrunn.

- Vi ansetter folk med minoritetsbakgrunn og jeg tror ikke dette er stort problem, sier Felix. Han mener man må ta tiden til hjelp.

- Det vil komme etter hvert, når andre og tredje generasjons innvandrere vokser til, sier Felix.

- Er godt representert
Leder for Fellsforbundet, Arve Bakke, mener de har god presentasjon av minoritetene blant delegatene. 2 av Fellesforbundets 48 delegater har minoritetsbakgrunn.

TIDEN TIL HJELP: 
- Jeg er helt sikker på at etter hvert som flere med minoritetsbakgrunn gjør seg gjeldene, så er det bare et spørsmål om tid før vi får flere i ledelsen, sier leder for Industri Energi Leif Sande.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TIDEN TIL HJELP: - Jeg er helt sikker på at etter hvert som flere med minoritetsbakgrunn gjør seg gjeldene, så er det bare et spørsmål om tid før vi får flere i ledelsen, sier leder for Industri Energi Leif Sande. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Vi jobber aktivt med å få en riktig av speilning av medlemsmassen. Dette gjelder både kvinner og personer med minoritetsbakgrunnen, selv om jeg ikke husker matematikken på stående fot, sier Bakke.

Han mener forbundene selv aktivt må søke en riktig representasjon.

GÅR FOR TREGT: 2. nestleder i LO, Geir Mosti, innrømmer at integreringen i LO går for tregt. Foto: DAGBLADET
GÅR FOR TREGT: 2. nestleder i LO, Geir Mosti, innrømmer at integreringen i LO går for tregt. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Vi ber grunnorganisajonen om å tenke på dette når de nominere representanter, sier Bakke. Han er ikke en motstander av kvotering.

- Man får kalle det hva man vil, men jeg mener det er viktig at vi strekker oss langt for å få en riktig avspeilning av alder, kjønn og etnisitet, sier Bakke. Han oppfordrer de andre LO-forbundene til å tenke likt.

- Det hadde vært en fordel for LO om alle LOs forbunder hadde gjort det samme som oss, sier Bakke.

Tar tiden til hjelp

Leder for Industri Energi, Leif Sande, sier at han ikke har tenkt så mye på problemstillingen.

- Vi har ikke vurdert kvotering i det hele tatt eller diskutert problemstillingen. Det betyr ikke at vi ikke kommer til å gjøre det, sier Sande til Dagbladet.no. Han tror prosessen kommer til å bedre seg av seg selv.

SOM OSS: - Det hadde vært en fordel for LO om alle LOs forbunder hadde gjort det samme som oss, sier leder for Fellesforbundet Arve Bakke.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
SOM OSS: - Det hadde vært en fordel for LO om alle LOs forbunder hadde gjort det samme som oss, sier leder for Fellesforbundet Arve Bakke. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Jeg er helt sikker på at etter hvert som flere med minoritetsbakgrunn gjør seg gjeldene så er det bare et spørsmål om tid før vi får flere i ledelsen, sier Sande.