VANT MOT LO: NHO-direktør Sigrun Vågeng er godt fornøyd med dommen. Her sammen med  LO-leder Roar Flåthen på et bilde fra 2007. 
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
VANT MOT LO: NHO-direktør Sigrun Vågeng er godt fornøyd med dommen. Her sammen med LO-leder Roar Flåthen på et bilde fra 2007. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

LO tapte mot NHO i rettsstrid om arbeidstid

Opptrådte tariffstridig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO opptrådte tariffstridig da organisasjonen ba sine forbund avtale arbeidstidsordninger med ukentlig timeantall som er lavere enn det som er avtalt i verkstedoverenskomsten.

Det er konklusjonen til Arbeidsretten, som i en dom fredag gir NHO medhold i striden rundt turnusordningen som i denne saken først og fremst er aktuell for ansatte i olje- og gassindustrien.

Sakens kjerne ligger i LO-forbundenes ønske om å gå over i en ordning hvor turnusarbeidere jobber 14 dager i strekk, 12 timer hver dag, etterfulgt av 21 dager sammenhengende fri.

Det innebærer at det gjennomsnittlige timeantallet per uke blir 33,6 timer - ikke 35,5 timer som LO og NHO er blitt enige om i verkstedoverenskomsten.

Arbeidsretten mener LO har instruert forbundene om å inngå nye avtaler med enkeltbedrifter, og konkluderer med at dette er tariffstridig.

- En riktig og nødvendig dom, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

1. nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet hadde fredag ettermiddag ikke fått satt seg inn i premissene for dommen.

- Vi skal nå gå gjennom hele dommen og se hvilke vurderinger og premisser som er lagt til grunn, sier Skattkjær til NTB.