FOR LANGE KAFFEPAUSER?: : Jørn-Morten Rollstad (fra venstre), tillitsvalgt Trond Are Henriksen, Frank Lunde, Verner Bekkmo og Kurt Soleng er opprørt over at arbeidsgiveren Avfallsservice vil sparke dem fordi GPSen i søppelbilene angivelig skal vise at de har tatt for lange pauser. Foto: BJØRN A. ENOKSEN/NORDLYS
FOR LANGE KAFFEPAUSER?: : Jørn-Morten Rollstad (fra venstre), tillitsvalgt Trond Are Henriksen, Frank Lunde, Verner Bekkmo og Kurt Soleng er opprørt over at arbeidsgiveren Avfallsservice vil sparke dem fordi GPSen i søppelbilene angivelig skal vise at de har tatt for lange pauser. Foto: BJØRN A. ENOKSEN/NORDLYSVis mer

LO tar opp GPS-saken fra Troms med regjeringen

Søppeltømmere truet med sparken etter overvåking av bilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): LO-sekretær Trine Lise Sundnes i feriemodus ble ganske forbanna da hun hørte om GPS-saken fra Nord-Troms der fem renovatører er truet med sparken etter elektronisk overvåking. Hun mener det finnes en lang rekke liknende saker.

- Vi har hatt et sterkt økende antall saker innenfor dette konflikttemaet den siste tida. Men denne saken er den groveste og den som har fått glasset til å renne over. Derfor vil vi be om et møte med regjeringen rett over sommerferien for at politikerne skal tydeligere, sier Sundnes til Dagbladet.

I LO-ledelsen er det Sundnes som har ansvaret for å følge den galopperende utviklingen med kontroll og overvåking av arbeidstakere. Med «regjeringen» mener LO i denne omgang den politiske ledelsen i Arbeidsdepartementet og Justisdepartementet.  

De fem renovatørene fra Avfallsservice går i mellomtida og venter på en avklaring.

- Vi hører ingenting fra bedriften. Det gjør nesten situasjonen enda verre, sier tillitsvalgt Trond Are Henriksen til Dagbladet.

Transport og telefonsalg Av andre grove saker som LO-ledelsen har fått på sitt bord siste året, er en arbeidstaker som ble truet med sparken på grunn av forsøk på å logge inn med nøkkelkortet i feil etasje på jobben.

- Men saken med renovatørene som har fått kartlagt sine pauser med GPS er den groveste, mener LO-sekretær Sundnes. De fleste konfliktsakene kommer fra transportbransjen, el- og it-sektoren, kontorjobber og telefonsalg.

- Bare fantasien - Det er bare fantasien som setter grenser for hva moderne redskap kan brukes til, påpeker Sundnes. Det er personopplysningsloven og arbeidsmiljøloven som skal regulere arbeidsgiveres kontrollmetoder. Før arbeidsgivers konfrontasjon med søppelkjørerne i Nord-Troms, har LO allerede bedt Arbeidsdepartementet om en klargjøring av regelverket.  

- Hva gjør LO hvis en eller flere av renovatørene får sparken på grunn av GPS-overvåkning? 
 
- Vi har registrert at Fagforbundet vil sette alle kluter til. Det er en linje vi ikke har problemer med å slutte oss til, sier Sundnes.

Kraftig økning Datatilsynet har de siste par åra opplevd en kraftig økning i klager arbeidstakere som føler seg overvåket med GPS av arbeidsgiveren.

- Vi har blitt kontaktet av arbeidstakere som har blitt ringt opp av arbeidsgiveren sin og fått beskjed om at de ligger et par kilometer over fartsgrensa, forteller seniorrådgiver i Datatilsynet, Christine Ask Ottesen, til Dagbladet.

- Vi kjenner også til tilfeller der ansatte skal ha fått advarsler fordi de skal ha brukt et par mil for mye på strekningen Oslo-Bergen, bremset ned for fort eller brukt noen minutter for mye på en bensinstasjon.

Derfor har tilsynet nå utarbeidet en veileder for bruken av GPS. Ottesen mener det kan være greit å bruke GPS for å følge med på de ansatte, for eksempel hvis man skal koordinere mange biler. Men arbeidstakerne skal bli informert om hva utstyret måler.

- Hvis de ansatte ikke informeres på forhånd og er klar over hva som foregår, er det et brudd på personopplysningsloven, sier rådgiveren.

 - GRAVERENDE:  LO-sekretær Trine Lise Sundnes mener GPS-saken i Nord-Troms er dråpen som har fått glasset til å renne over. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
- GRAVERENDE: LO-sekretær Trine Lise Sundnes mener GPS-saken i Nord-Troms er dråpen som har fått glasset til å renne over. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer