KREVER HANDLING: Etter flere konflikter knyttet til leverings- og aktivitetsplikt i firkserinæringen, mener LO-nestleder Gerd Kristiansen at det må ryddes opp både i næringens forpliktelser, og sanksjonsmulighetene dersom forpliktelsene brytes. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
KREVER HANDLING: Etter flere konflikter knyttet til leverings- og aktivitetsplikt i firkserinæringen, mener LO-nestleder Gerd Kristiansen at det må ryddes opp både i næringens forpliktelser, og sanksjonsmulighetene dersom forpliktelsene brytes. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.Vis mer

LO til fiskeriministeren: Rydd opp!

Fiskeridirektoratet mener Aker Seafoods jukser systematisk i trålerfisket, og har varslet straff. Den rammer først og fremst de ansatte på trålere og på landanleggene. Nå reagerer LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det Kjell Inge Røkke-eide selskapet Aker Seafoods har fått Fiskeridirektoratet på nakken etter at det i 2011 ble avdekket brudd på leveringsplikten.

Direktoratet mener Røkke-selskapet har manipulert flere såkalte sluttsedler, slik at «fangst er opplyst solgt til, og produsert ved, anlegg som aldri har mottatt fangsten».

- Selskapet har gjennom manipulering av dokumentene søkt å føre myndighetene bak lyset, sier seksjonssjef i Fiskeridirektoratet Truls Konow.

Leveringsplikten skal sikre aktivitet på land. Men straffen selskapet er ilagt, nemlig at tre trålere får inndratt fisketillatelsen i tilsammen sju måneder, rammer nettopp landaktiviteten. Iverksettes straffen står tilsammen flere hundre tråler-ansatte og ansatte på fiskemottakene i fare for å bli permittert.

- Uakseptabelt - Vi som tillitsvalgte, og jeg tror vi har mange med oss, synes at dette rett og slett er urettferdig. Jeg kjenner ikke til noen andre næringer der regningen sendes til de ansatte når det er selskapet som er ansvarlig. Det har mye større konsekvenser for en ansatt i fiskerinæringa å miste tre måneder med lønn, enn det er for et selskap som Aker Seafoods å bli ilagt en bot, sier konserntillitsvalgt i Aker Seafoods, Bjarne Kristiansen, til Dagbladet.

Fiskeridirektoratet mener på sin side til at dette er den eneste tilgjengelige sanksjonsmuligheten.

MÅ HANDLE: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen skal avgjøre klagesak der Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods er anklaget for systematisk juks. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅ HANDLE: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen skal avgjøre klagesak der Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods er anklaget for systematisk juks. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I et brev Dagbladet har fått tilgang til, kommer den LO-tilsluttede fagforeningen Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) med en klar beskjed til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

«For oss er det uakseptabelt at de ansatte blir straffet for feil ledelsen har gjort. Her blir regningen sendt til de ansatte og staten, mens selskapet får reduserte driftsutgifter på de tre trålerne», heter det i brevet.

Men også LO sentralt engasjerer seg nå i konflikten mellom Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods og fiskerimyndighetene.

- Rydd opp! Nestleder Gerd Kristiansen sier til Dagbladet at hun forventer at fiskeriministeren rydder opp.

- Det er uakseptabelt at de ansatte rammes. Og staten må ut med dagpenger til de som permitteres. Jeg mener departementet må gå igjennom hvilke sanksjonsmuligheter de har, og hvert fall sørge for at de ansatte ikke rammes.

Selskapet selv mener også at en ren bot hadde vært mer riktig.

- Det er ikke bra at man benytter et slikt sanksjonsmiddel. Ved å inndra retten til å fiske for fartøyene så taper landanleggene råstoff som er viktig for dem, spesielt nå på høsten hvor det er lite tilgang på fersk torsk fra andre enn trålerne, sier konsernsjef i Aker Seafoods, Olav Holst-Dyrnes, til Dagbladet.

- Mannskapet om bord taper også. De er såkalt lott-avlønnet. Det vil si at de får en sin lønn beregnet som en prosentandel av fangstverdien.