LO tilbød Haga penger

I kveld sender NRK Brennpunkt opptak av privat samtale mellom Åslaug Haga og LOs Jan Davidsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK Brennpunkt hadde festet en liten mikrofon, kalt mygg, på Senterpartiets leder Åslaug Haga under Fagforbundens storybykonferanse i Bergen i mars. Etter at opptaket var over, hadde Haga en privat samtale med Jan Davidsen.

10. august i år fikk Senterpartiet en epost fra en av NRK Brennpunkts journalister om at de ved et uhell hadde tatt opp samtalen. Brennpunkt la ved en utskrift av hva som blir sagt.

- Jeg reagerte, og både Åslaug Haga og jeg tok det opp med journalisten under et intervju noen dager senere, sier medierådgiveren til Senterpartiets stortingsgruppes, Guri Størvold, til Dagbladet.no.

Men i kveld vil NRK Brennpunkt sende opptaket.

Tilbudt penger

Redaktør Arne O. Holm i Brennpunkt mener de ikke har noen uoverenstemmelser med Senterpartiet om denne saken.

- Det er nok helt sikkert ting i denne dokumentaren som kommer til å bli diskutert, men det er ikke mer støy enn normalt, sier Holm til Dagbladet.no.

- Vi er bare sjeleglade for at det ikke ble tatt opp noe sensitivt, sier Størvold i Senterpartiet. Hun mener opptaket ikke burde bli sendt.

GODE VENNER: Åslaug Haga og Jan Davidsen har snakket sammen om enighet og uenighet og pengestøtte. Brennpunkt sender den private samtalen på lufta. Foto: SCANPIX
GODE VENNER: Åslaug Haga og Jan Davidsen har snakket sammen om enighet og uenighet og pengestøtte. Brennpunkt sender den private samtalen på lufta. Foto: SCANPIX Vis mer

Jan Davidsen og Åslaug Hagas samtale fant sted like etter Arbeiderpartiets landsmøte der tre LO-topper havner i Arbeiderpartiets sentralstyre.

- De snakker litt om dette, og de snakker litt om sykehuspolitikk hvor Senterpartiet og Fagforbundet er enige med hverandre og uenige med Arbeiderpartiet. Og så er det litt snakk om hvor Jens Stoltenberg står i denne saken, sier Størvold.

Men det er mer.

- Og så er det snakk om valgkampstøtte til partiene, der det er et åpent spørsmål om de vil ha valgkampstøtte fra Fagforbundet, noe Åslaug svarer at ikke er så veldig aktuelt, sier Størvold til Dagbladet.no.

Vurderer å forfølge saken

- Vi er bekymret over at de benytter opptaket og selger det for mer enn det er verdt. Jeg har sett programmet, og samtalen blir satt i en veldig spekulativ sammenheng, sier Senterpartiets mediepolitiske rådgiver.

Hun sier de ikke har tatt opp saken med ledelsen i NRK Brennpunkt eller NRK-ledelsen, men at de vurderer å gjøre det etter valget.- Det er ikke bra om man er utrygg på om det som blir sagt i fortrolige samtaler, blir brukt på noe vis, sier Guri Størvold.

Fagforbundet liker det ikke

Fagforbundet har ikke tatt kontakt med NRK angående at den private samtalen mellom forbundsleder Jan Davidsen og Åslaug Haga blir vist på NRK i kveld.

De bekrefter at Jan Davidsen snakker om valgkampstøtte til Senterpartiet i samtalen.

- Det Davisen sier er vel at dersom Senterpartiet har tenkt å søke støtte må de gjøre det sånn og sånn, sier informasjonssjef Tone Sander i Fagforbundet til Dagbladet.no.

Men selv om LO-forbundet ikke har reagert overfor NRK så liker de det ikke.

- Selvfølgelig reagerer vi på det, og internt snakker vi om det. Vi synes ikke noe om at de tar opp samtaler som man ikke er klar over blir tatt opp, sier Sander.

Hun sier det er mulig at de vil reagere mot NRK etter at de har sett programmet i kveld, eller de kan også gjøre som Senterpartiet, å vente til etter valget.

NRK Brennpunkt vises i kveld klokka 20.25.