Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-topp: - Erna tåkelegger ledighetskrisen

Hans-Christian Gabrielsen, som er nestleder i LO, beskylder Erna Solberg for å snakke ned ledighetskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre viste i onsdagens spørretime til tall fra arbeidsmarkedsundersøkelsen fra SSB som viser at 135 000 personer, eller 4,9 prosent er ledige. Det fikk Erna Solberg til å beskylde ham for å blåse opp arbeidsledigheten.

- Ap har høy retorikk. Det er ganske påtakelig at de velger å bruke tall som ingen faginstanser bruker. Sesongjustert AKU-ledighet er på 130 000 ledige, dvs. 4,6 prosent. Det er samme ledighet som i november i fjor, sa Solberg til Dagbladet.

Utsagnet får nestleder i LO Hans-Christian Gabrielsen til å reagere kraftig.

- Vi har den høyeste ledigheten på nær 25 år, siden 1993. At hun da forsøker å snakke ned krisa reagerer jeg kraftig på, det blir en meningsløs avsporing, sier han til Dagbladet.

«Vente-Erna» LO-toppen mener det er likegyldig om en bruker det sesongjusterte tallet for ledighet, som Erna Solberg, eller det ikke sesongjusterte som Støre.

- Begge tallene er korrekte, avhengig av metode. Det er den høyeste arbeidsledigheten på et kvart århundre. Da burde hun levere konkret politikk for å gjøre noe med ledigheten i stedet for å bruke tida på å krangle om semantikk. Landets ledige fortjener bedre, sier han, og krever handling i revidert nasjonalbudsjett som legges fram onsdag.

- Da må Solberg levere noe annet enn dette politiske spillet for galleriet. Vi får se om de legger fram noe som gjenspeiler alvoret i situasjonen. Til nå har det kommet lite og det som har kommet har vært alt for seint. Regjeringen snakker om omstilling og at ting må få tid til å virke. Det er det ikke noe som heter «nå er det tid for å vente», sier Gabrielsen, som kaller statsministeren for «Vente-Erna».

- Arbeidsledigheten har stabilisert seg. Betyr ikke det at politikken virker?

- Faktum er at arbeidsledigheten er veldig høy. Ledigheten har økt dramatisk i hele perioden regjeringen har sittet. Den øker ikke like mye nå, men er ikke på vei ned. Den krisepakka som Erna snakker om skal en lete godt for å finne innhold i og den er ikke dimensjonert etter behovet, sier LO-toppen.

- Politikken ser ut til å virke Nikolai Atrup (H) i Høyre sier han er enig i at politikken er det viktige.

- Så langt ser det ut til at politikken virker. Tiltakspakken virker. Ledigheten er ikke høyrere enn i november i fjor, det er positivt, tatt i betraktning de krevende tidene oljebransjen står i, sier han.

Astrup trekker fram at LO selv har slått fast at oljenedturen er årsaken til at Norge står i krevende tider.

- Regjeringen har kommet med en tiltakspakke og vil fortløpende vurdere om det er tilstrekkelig. Men jeg hører ingen konkrete tiltak fra LO og Ap. Dette lukter av at LO har satt i gang valgkamp, for Ap, sier Astrup, som påpeker at det ikke er krise over hele landet.

- Det er et blandet bilde. Vi må sette inn tiltak der ledigheten er. Vi har også blitt enige om et skatteforlik der selskapsskatten reduseres blant annet. Det er positivt i en tid der bedrifter sliter. LO og Aps svar er å øke skattene. Det er helt feil medisin, sier han.

Begges tall er riktig Erik Herstad Horgen, en av dem som jobber med arbeidskraftundersøkelsen i SSB, vil ikke uttale seg om diskusjonen mellom politikerne.

Han sier imidlertid at begge tallene er riktige men at det sesongjusterte egner seg for å si noe om endringer på kort sikt mens det ikke-sesongjusterte tallet blant annet er egnet til å si noe om nivået på et gitt tidspunkt.

 - 130 000 arbeidsledige er det sesongjusterte tallet, det er justert for å fjerne sesongvariasjoner. Det gjøres for å kunne sammenlikne på kort sikt, for eksempel viser de siste sesongjusterte tallene at ledigheten har vært stabil fra november til februar. 135 000 er ikke justert, det er det antallet arbeidsledige arbeidskraftundersøkelsen viser når vi ikke tar hensyn til sesongvariasjoner, sier han.

POLITIKK, IKKE SEMANTIKK:  LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener Erna Solberg bør levere politikk som gjør noe med ledigheten i stedet for å krangle om semantikk. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
POLITIKK, IKKE SEMANTIKK: LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener Erna Solberg bør levere politikk som gjør noe med ledigheten i stedet for å krangle om semantikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!