LO-topp får skattesmell etter nattklubb-besøk

STAVANGER (Dagbladet): LO-toppen Lars Anders Myhre tok regningen for nattklubb-besøkene, og må tåle en kraftig skattesmell etter et bokettersyn i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myhre leder oljearbeidernes forbund, NOPEF, og er en grå eminense så vel i LO som i Arbeiderpartiet. Etter mangeårig innsats i Ap og fagbevegelse har han langt større innflytelse enn manglende kjendisstatus skulle tilsi.

Ifølge Stavanger Aftenblad mener fylkesskattekontoret at Lars Anders Myhre har unnlatt å oppgi 192000 kroner i diverse godtgjørelser.

- Leit

I går var Myhre på konferanse i Belgia i egenskap av president for Europas energiarbeidere. Han synes det er leit å bli konfrontert med skattesaken.

- Alle organisasjoner spanderer noen drinker i baren, muligens med unntak av avholdsbevegelsen, sier Myhre til Dagbladet.

Skattetvisten dreier seg om feil på reiseregninger, uberettiget utbetaling av nattillegg samt ulegitimerte utgifter på barer og nattklubber.

Myhre beklager at rutinene i forbundet har sviktet og vil prøve å legitimere utgiftene så langt han kan.

Drikker ikke melk

- Er det vanlig å dekke servering på barer?

- Jeg tok med hele landsstyret på bar etter et langt møte, det er helt vanlig at lederen spanderer. Og vi får besøk av hyggelige russere. De drikker ikke melk. Hjertelige russere skjærer gjerne opp litt flesk og skåler i vodka. Vi gjengjelder, det er helt naturlig.

- Så skattemyndighetene er vriene når det ikke godtar dette som en del av kulturen?

- De er veldig pirkete. Jeg er søren ikke valgt til NOPEF-leder fordi jeg kan alle mulige og umulige skatteregler, sjøl om jeg en gang satt i likningsnemnda i Bergen.

- Er du forberedt på straffeskatt fordi utgifter ikke kan legitimeres og reiseregninger er ført feil?

- Vi har en dialog gående, så får vi se hva som står igjen. Plutselig godtar de ikke regninger fordi det ikke står navn på personer eller hotell i utlandet som vi overnatter på. Jeg har ført opp nattillegg og trodde det var skatteetaten uvedkommende om jeg bodde på hotell eller i en container, sier den mektige NOPEF-lederen.

Fylkesskattekontoret har funnet at Myhre har fått refundert utgifter til sigarer, vin og brennevin, uten at det framgår hvem som har mottatt gavene.

Skattekontrollørene kan heller ikke se at regninger fra nattklubber og barer har noe med NOPEFs virksomhet å gjøre.

Lange møter

NOPEF er uenig i dette, og påpeker at mye av forbundsarbeidet skjer på kveldstid. Forhandlinger og møter kan trekke ut mot de seine nattetimer.

«Det er vanlig og forventes middag etter møter og forhandlinger med etterfulgt barbesøk (...) Om en liker det eller ei, må en si at dette er en del av kulturen i arbeidsgiver/arbeidstaker-forhold,» skriver oljearbeiderforbundet i et brev til fylkesskattekontoret.

NOPEF-LEDER: Lars Anders Myhre. Her taler han til 5.000 verftsarbeidere på Kværner Rosenberg i Stavanger.