FÅR KRITIKK AV EGEN GJEST: Tor Arne Solbakken besøkte SVs landsmøte lørdag, og kom da med kritikk av verten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FÅR KRITIKK AV EGEN GJEST: Tor Arne Solbakken besøkte SVs landsmøte lørdag, og kom da med kritikk av verten. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

SVs landsmøte

LO-topp med krass kritikk: Sier SV er gått i «luksusfellen»

- Vi bruker minst oljepenger av alle, svarer Audun Lysbakken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LOs-nestleder Tor-Arne Solbakken retter en formanende pekefinger mot SV - og dét på partiets eget landsmøte lørdag.

Solbakken forteller Dagbladet at SV må ta mer hensyn til hvordan penger skal tjenes, og ikke bare fokusere på hvordan penger skal brukes. Solbakken sier også at SV har lett for å glemme behovene til norsk industri.

- Det hadde vært veldig fint med et SV som tenker mer på hvordan pengene skal tjenes i dette landet, sier han.

Likt med Frp

Fra talerstolen ga Solbakken også SV-ledelsen klar beskjed om at partiet står svakt blant ansatte i norsk industri, og ba SV ta grep for å forstå norske arbeidsfolk bedre. Med SV-leder Audun Lysbakken sittende på første rad, ga Solbakken klar beskjed om at SVs industriprofil ikke er god nok og at partiet derfor mister fotfeste blant LOs medlemsmasse.

7 prosent av LOs medlemmer stemmer SV ifølge LOs egne tall. Det er marginalt bedre enn Frp - som mottar stemmer fra 6,8 prosent av LOs medlemmer. - Solbakken tror SV trenger å heve sin industriprofil for å økte populariteten i LO.

Lysbakken fornøyd med LO-oppslutning

Audun Lysbakken mener 7 prosent oppslutning i LO ikke er så helt verst.

- Det er jo høyere enn vi har i befolkninga ellers, så jeg ville lest de tallene på en annen måte. Det er ikke mange år siden Frp var mye større enn oss i LO, sier han.

Et sentral punkt i Solbakkens kritikk er SVs oljeprofil. Solbakken understreker at LO ønsker konsekvensutredning om oljeboring i nord. I sine krav for å danne regjering med Arbeiderpartiet slår SV fast at Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes for oljeutvinning.

- SV bør tenker på hvordan man skal erstatte alle arbeidsplassene som forsvinner med olje- og gassindustrien. Dersom vi skal sørge for likhet, ikke bare i Norge men også verden ellers, så må vi benytte oss av mineralene. Olje, gas og kull, utdyper Solbakken.

Tjene penger

LO-toppen understreker at mange i LO støtter SVs fordelingsprofil, og gir partiet ros for en god rettferdighetspolitikk. Samtidig mener han partiet blir for «offentlig sektor, for lite privat sektor».

- Er det derfor du er her på SVs landsmøte, og ikke Gerd Kristiansen?

- Neida. Gerd og jeg må dele på sånt. Hun var her i fjor, svarer Solbakken.

- Hvilke oppfordringer vil du gi Lysbakken og resten av SV-ledelsen?

- SV må tenke mer på hvordan pengene skal tjenes, ikke bare på hvordan pengene skal brukes. De diskuterer lyntog her på landsmøtet i dag. Hvor mange milliarder koster ikke det?

- Er SV et industrifiendtlig parti, slik du ser det?

- Ikke direkte industrifiendtlig. Men SV er ikke industrivennlig, heller.

- Ikke helt korrekt

Lysbakken sier han tar Solbakkens kritikk med fatning.

- Det er helt greit at han tar dette opp her på landsmøtet vårt. Ærlighet blant venner er bra. Men så er jeg uenig med ham og LO i hva som er framtidsrettet industri. Jeg er redd vi skal miste mange arbeidsplasser dersom vi fortsetter å presse på med oljeboring i nord, fordi den oljen kan fort bli så dyr at vi aldri får hentet den opp.

- Og hva med kritikken om at dere må lære å tjene penger, ikke bare bruke dem?

- SV er det partiet som bruker minst oljepenger i våre alternative budsjetter, så det er ikke en helt korrekt observasjon av Tor-Arne, svarer Lysbakken.