Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-topp om MDG: Nikkersfolk

Raymond Johansen mener Ap bør skaffe seg flere venner, men LO-topp Jørn Eggum vil ikke samarbeide med det han kaller «nikkersfolk» i MDG.

FRARÅDER SAMARBEID: Leder i Fellesforbundet, Jørg Eggum, syns på ingen måte at Ap burde samarbeide med MDG. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Jeg anbefalte Arbeiderpartiet å samarbeide med MDG nasjonalt første gang i 2013. Det er veldig naturlig at Ap er åpne for å samarbeide med andre, og jeg har veldig gode erfaringer med MDG. Det kommer jeg til å videreformidle, sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet valgnatta.

SPLID OM SAMARBEID: Raymond Johansen og Oslo Ap har samarbeidet med MDG i fire år. Nå mener flere at dét ikke er en god idé. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Men ikke alle ser det slik i Ap. Sentralstyremedlem og LO-topp Jørn Eggum som leder det mektige Fellesforbundet, kom med en klar advarsel da Dagbladet møtte ham foran landsstyremøtet i Ap tirsdag.

- Jeg tar MDG på alvor og har lest programmet deres. Det er så langt på siden av det Arbeiderpartiet har gått til valg på. Vi ønsker å utvikle industrien, MDG ønsker å avvikle industrien, sier han.

- Trenger venner

Raymond Johansen svarer med å vise til egne erfaringer med MDG i Oslo, der partiet i fire år har vært i byråd med Ap og SV.

- Vi tar på oss et stort ansvar og bygger broer mellom sosiale klasser og generasjoner. Klimautfordringene er vår tids største utfordring. Det er viktig for Arbeiderpartiet og Landsorganisasjonen i Norge å ha evnen til å kunne fange opp dette, sier Johansen og fortsetter:

- Vi har alltid i Arbeiderpartiets historie greid omstilling. Hvis du ser på konstitueringen rundt om i landet vil Arbeiderpartiet i mange kommuner forsterke samarbeidet med Miljøpartiet De Grønne.

- Uklokt å lukke dører

Johansen advarer partifeller som kategorisk lukker døra for et samarbeid med MDG på nasjonalt plan i 2021.

- I 2011 gjorde Arbeiderpartiet et godt valg, men vi fikk få ordførere fordi vi ikke hadde nok venner. Nå i 2019 gjør vi et forholdsvis dårlig valg, men det ser ut som vi sitter igjen med mange ordførere fordi vi har skaffet oss mange venner. Ja, vi skal fortsatt ha mange venner. Det er viktig å bygge allianser, sier byrådslederen og følger opp:

- Å si nei og lukke dører, det mener jeg er uklokt.

Diskusjonen om samarbeidskonstellasjoner er altså tilsynelatende i full gang i Arbeiderpartiet, trass i at partileder Jonas Gahr Støre kom med en krystallklar melding i sin landsstyretale:

- Det er et blindspor å diskutere hvem si skal samarbeide med etter 2021. Vi skal utvikle politikken vår og ikke bry oss om det politiske spillet, sa Støre.

«Nikkersfolk»

Fellesforbundets Jørn Eggum sier hovedproblemet med MDG er partiets syn på norsk industri og petroleumsnæring.

- Å tidfeste når en industri skal utfases er en farlig vei å gå. Du trenger økonomi for å gjennomføre det grønne skiftet. Du trenger kompetansen til dem som jobber i petroleumsnæringen, for å få framtidige industriarbeidsplasser som kan gi nasjonen eksportinntekter.

- Hvis vi stopper å produsere, vil oljen og gassen bli produsert andre steder – til et helt annet klimaavtrykk enn i Norge. Det er en dustete politikk, sier han.

Eggum framholder at det er forskjell på MDG i Oslo og resten av landet.

- Det jeg hører fra våre medlemmer ute er at MDG i små kommuner og distrikter, er nikkersfolkene. Det er ikke MDG her i Oslo som jeg ser har ført en god politikk sammen med de rødgrønne partiene.

- Hva mener du med nikkersfolkene?

- Det er folk som på mange måter ikke forholder seg til den verden de lever i, sier Eggum og utdyper:

- Det er bare å reise utenfor Oslo og banke på de kommunestyrene som de har fått representanter inn i. Da møter du veldig mange av disse som skal slutte med absolutt alt, og ikke produsere noen ting fordi det er vondt og farlig å stå opp om morningen hvis vi kan slippe ut noe. Vi må tenke globalt og handle nasjonalt og lokalt, sier Eggum.

- Dette er overhodet ikke tida for å diskutere samarbeid. Det blir som å sette kjerra foran hesten. Det er politikken og løsningene folk nå er opptatt av, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media