LO-topper fredet Støre valgnatten

Allerede valgnatten ble LO-lederen og Fellesforbundets leder enige om å slå ring om Ap-leder Jonas Gahr Støre.

FREDET: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at det allerede på valgnatten ble bestemt at Jonas Gahr Støre skulle lede Arbeiderpartiet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FREDET: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at det allerede på valgnatten ble bestemt at Jonas Gahr Støre skulle lede Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det bekrefter de to LO-toppene overfor VG. I god tid før sentralstyremøtet i Ap dagen etter valget, var også Fagforbundets leder med på alliansen. Samtlige tre sitter i sentralstyret, der evalueringen av valgkampen var tema.

- Valgresultatet var triste greier. Mange sto klare til å kaste ved på bålet. Derfor var det viktig å være tydelige på at Jonas er den rette til å lede Ap, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til avisen. Fellesforbundet er LOs største i privat sektor.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at det allerede valgnatten ble tatt grep:

- Jeg sa allerede valgkvelden at persondebatt ikke var et tema, fordi jeg hele tiden har ment at Jonas Gahr Støre er rett person til å lede Ap, sier han til VG.

Lederen av LOs største forbund, Fagforbundets Mette Nord, sier at hun ikke deltok på samtalene valgnatten, men bekrefter at de dagen etter valget ble enige om en felles forståelse der det ikke skulle plasseres skyld:

- Det ble tidlig klart at vi hadde en felles forståelse om at det var behov for en grundig evaluering av det dårlige valgresultatet og at vi ikke ønsket å plassere skyld bare timer etter valgdagen, sier hun.

Samtidig er det mange i fagbevegelsen som mener at Støre er for langt unna grasrota og «gutta på gølvet». Vurderingen skal ifølge avisen være at han får en ny mulighet under kommunevalget i 2019. Så er spørsmålet om noen av nestlederne – Trond Giske eller Hadia Tajik – er aktuelle til eventuelt å overta med LO i ryggen.

Flere kilder VG har vært i kontakt med peker derimot på byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, som en aktuell kandidat dersom Ap skulle trenge en ny leder.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer