LO-topper i full strid

To dager etter at Gerd-Liv Valla gikk av braker Jan Davidsen og Kjell Bjørndalen sammen i full kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundets leder Jan Davidsen vil innkalle til ekstraordinær kongress for å velge ny LO-leder. Fellesforbundets leder er totalt uenig.

Fagforbundet er det største LO-forbundet, med nær 300.000 medlemmer. Det har to av de 15 stemmene i LO-sekretariatet.

Davidsens holdning har solid støtte i Fagforbundet, skriver Aftenposten. På forbundsstyret i forrige uke ble det enighet om at man ønsket ekstraordinær kongress dersom Valla skulle bli tvunget til å gå av. Fagforbundet har styrevedtak om ekstraordinær LO-kongress hvis Valla skulle bli tvunget til å gå av.

- Det fortalte jeg i sekretariatet fredag, og vi skal diskutere det i ordinært sekretariatsmøte mandag, sier Davidsen til Aftenposten.

Helt uenig

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen er imidlertid helt uenig i forslaget om å kalle inn til ny kongress for å få valgt ny LO-leder.

- Det er helt unødvendig med ekstraordinær kongress, fastslår Bjørndalen til VG.

Ifølge Aftenposten gir ikke Davidsen inntrykk av sterk tro på at kravet kan gå gjennom, eller at det er noen vits i å kjempe hardt for en ny kongress.

- Nå må vi få summet oss og tenkt oss om før vi går ut med bastante synspunkter. Jeg er først og fremst forbundsleder og må konsentrere meg om det vervet, sier han.

Davidsen mener LO mest av alt trenger arbeidsro, og at det best skjer ved at de får tillit fra en LO-kongress. Sekretariatet vil ta stilling til forslaget på mandag.


UENIGE OM LO: Fagforbundets Jan Davidsen og Fellesforbundets Kjell Bjørndalen er uenige om LOs framtid. Davidsen ønsker å kalle inn til ekstraordinær LO-kongress. Det aviser Bjørndalen. Foto: SCANPIX
UENIGE OM LO: Fagforbundets Jan Davidsen og Fellesforbundets Kjell Bjørndalen er uenige om LOs framtid. Davidsen ønsker å kalle inn til ekstraordinær LO-kongress. Det aviser Bjørndalen. Foto: SCANPIX Vis mer

Åpner for kongress

Også Handel og Kontor-leder Sture Arntzen åpner for ekstraordinær kongress.

- Jeg har ikke tatt standpunkt til om Roar Flåthen bør lede LO fram til kongressen i 2009. Jeg konstaterer at Roar Flåthen er konstituert som LO-leder, fram til suppleringsvalg blir foretatt. Om det bør skje på en ekstraordinær kongress, skal jeg drøfte med mitt eget forbund, sier Arntzen til VG.

Flere andre forbundsledere støtter imidlertid Flåthen, og er som Bjørndalen skeptisk til å kalle inn til ekstraordinær kongress.

LOs egne vedtekter sier at både sekretariatet og representantskapet kan innkalle til ekstraordinær kongress når det oppstår «særlig viktige og uforutsette situasjoner».

Men det er ikke nødvendigvis nok at LO-lederen går av.

LOs 1. nestleder Roar Flåthen tok over som konstituert LO-leder etter at Valla gikk av fredag. Representantskapet kan utnevne ny leder, og det første møtet er i slutten av april.