LO-topper med Valla-kritikk i granskingen

To kvinnelige LO-topper har fortalt Valla-granskerne at de er blitt dårlig behandlet gjennom flere år av LO-leder Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinnelige LO-topper har fortalt Valla-granskerne at de er blitt dårlig behandlet gjennom flere år av LO-leder Gerd-Liv Valla.

I sine hemmelige vitneforklaringer til granskingsutvalget har LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud og LO-sekretær Rita Lekang fortalt at de fra 2001 og i flere år er blitt utsatt for meget dårlig behandling av Gerd-Liv Valla.

Dette skal VG ha fått bekreftet av flere kilder.

Lekang skal ha fortalt om søvnproblemer, magevondt og svekket konsentrasjonsevne som følge av behandlingen, mens Stensrud skal ha omtalt det hele som en vond tid.

Mistillit


Stensrud, også kjent som «Jern-Ellen», skal ifølge avisen ha brast i gråt da hun fortalte granskingsutvalget om sitt elendige forhold til Valla.

Tilnavnet «Jern-Ellen» fikk Stensrud da hun på 1980-tallet var den første kvinnelige valgte leder for mannsbastionen Oslo Jern og Metallarbeiderforbund.

Hun utøvde vervet på en slik måte at hun ofte ble nevnt som en mulig LO-leder etter Yngve Hågensen.

Ifølge VG skal Valla ha uttrykt mistillit til Stensrud, fordi Stensrud aldri gikk ut offentlig og sa at hun ikke var kandidat til vervet som LO-leder etter Hågensen. Det vervet fikk som kjent Valla.


Røff lederstil
Stensrud og Lekang skal begge, uavhengig av hverandre, ha forklart granskerne at de oppfatter Valla som en uvanlig kontrollerende sjef.

Begge er tillitsvalgte i LO, noe som gjør at de har en høyere posisjon i Landsorganisasjonen enn det Ingunn Yssen hadde, siden hun kun var ansatt.

Forholdet mellom Valla og Lekang skal paradoksalt nok ha utviklet seg fra dårlig til full isfront da Rita Lekang på et internt møte gikk mot Vallas innstendige ønske om å ansette Ingunn Yssen som ny internasjonal sekretær. Valla skal ha sagt rett ut at hun opplevde Lekangs ønske som en illojal handling.


Ingen kommentar 

Gerd-Liv Vallas advokat Håkon Bleken sier til VG at han ikke har noen kommentar til opplysningene.
NY KRITIKK: LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud og LO-sekretær Rita Lekang skal ha fortalt granskningsutvalget at de har blitt dårlig behandlet av Gerd-Liv Valla gjennom flere år. Foto: Heiko Junge/Scanpix
NY KRITIKK: LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud og LO-sekretær Rita Lekang skal ha fortalt granskningsutvalget at de har blitt dårlig behandlet av Gerd-Liv Valla gjennom flere år. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

Valla selv er sykmeldt og fortsatt i utlandet. Hun har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Også Ingunn Yssen og hennes advokat Ingeborg Moen Borgerud har avslått å kommentere VGs opplysninger, mens LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø sier til avisen at det er «beklagelig at VG støtter seg på anonyme kilder som det er umulig å verifisere og umulig å forholde seg til».

(NTB)