LO-valget kan svekke Jagland

Thorbjørn og Yngve. Det har vært en maktduo i norsk politikk i mer enn ti år. Selv om Hågensen fortsetter i Ap's sentralstyre, er epoken for denne maktalliansen i arbeiderbevegelsen over når Hågensen i morgen overlater LO-ledelsen til Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den påtroppende LO-lederen har aldri lagt skjul på at hun og statsminister Jens Stoltenberg har et meget godt forhold.

Selv om Valla har uttalt at hun har et ryddig forhold til Jagland, er det liten tvil om at hun, dersom Ap-ledelsen sto på valg, ville satset på Jens.

LO-lederen har alltid hatt en sentral betydning, noen ganger avgjørende, for valget av Ap-leder. LO-leder Yngve Hågensen var leder av valgkomiteen da Thorbjørn Jagland ble foretrukket framfor Jens Stoltenberg i 1992, og har siden vært en av Jaglands næreste venner og viktigste allierte i Ap/LO-familien.

Slutt på Jagland-epoken?

Mange i Ap og LO mener lederskiftet i LO er begynnelsen til slutten for Thorbjørn Jaglands epoke som Ap-leder. En sentral LO-kilde sier rett ut at Jagland mister sin maktbase i fagbevegelsen med Hågensens avgang.

- Etter valget av ny LO-leder er Jaglands maktbase sterkt svekket, slår en Ap-kilde fast overfor Dagbladet.

- Jagland mister ikke makten over natta, men dersom det skulle komme til en kampvotering mellom Stoltenberg og Jagland om et år eller to, står Jagland i fare for å tape, sier en annen kilde.

Andre kilder mener det er en altfor enkel problemstilling.

- Yngve og Thorbjørn har et svært nært forhold. Mitt inntrykk er at Thorbjørn i alle viktige saker har rådført seg med Yngve. På samme måte virker det som om Yngve også har spurt Thorbjørn til råds når vanskelige saker har stått på dagsordenen. Jeg har aldri sett at de to har endt med motsatt standpunkt. Det skyldes nok at de på forhånd har hatt en prosess seg imellom, slik at de har en felles holdning når vedtakene skal fattes. Dette forsvinner nå når Yngve går av. Men Yngves nettverk er samtidig en del av Thorbjørns kontaktnett, og det er mange Jagland-tilhengere igjen i LO også etter at Gerd-Liv Valla har overtatt, sier en kilde som har fulgt de to parhestene på nært hold over lang tid.

Troverdighet

- Yngve Hågensen har i løpet av det siste året mistet noe av sin sterke makt i LO. Men i denne tida har ikke Thorbjørn Jagland mistet makt i partiet.

Dette vil vedvare - også etter at Valla har overtatt ledervervet. Skal Ap holde sammen som parti, må partiet bygge på de brede lag i fagbevegelsen. Der har Thorbjørn Jagland troverdighet. Det nytter ikke at Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla er gode venner. Jens har ikke den nødvendige støtten i fagbevegelsen nå.

For Ap er det grunnleggende med et fruktbart samarbeid med en sterk fagbevegelse. Dersom LO svekkes, går det samtidig ut over statsministeren - og partiet, sier en annen kilde til Dagbladet.

Flere peker på at Jagland står langt sterkere i brede lag av fagbevegelsen enn Stoltenberg.

- Thorbjørn Jagland er så godt etablert i LO-systemet at jeg har vanskelig for å tro at han blir svekket som leder på grunn av maktskiftet i LO. Samtidig vil Jens Stoltenberg få et bedre forhold til fagbevegelsen gjennom sitt vennskap med Gerd-Liv Valla. For Jens er det en fordel at han nå kan drøfte saker med en LO-leder han er fortrolig med, en arbeidsmetode Jagland har hatt svært stor nytte av, sier en kilde, som legger til:

Bra for Giske

- Den i Ap som virkelig har nytte av Valla, er Trond Giske. Sett med hans øyne kunne det ikke blitt valgt en bedre LO-leder. Giske og Valla er politisk helt på linje i de store sakene. Der skiller hun lag med både Stoltenberg og Jagland. For Giske, som om ikke altfor mange år er en soleklar partilederkandidat, er det til stor nytte å ha Valla i LO.

Flere sier til Dagbladet at Jagland vil vurdere når det er tjenlig å gå av som Ap-leder ut fra en rekke omstendigheter og helt uavhengig av lederskiftet i LO.

«Gutten»

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen tror ikke skiftet av LO-leder betyr noe for maktforholdene i Arbeiderpartiet.

- Med ny LO-leder blir det selvsagt en endring i form og stil, Gerd-Liv vil neppe kalle Jens «gutten». Men jeg tror ikke det endrer de politiske realitetene i Ap. Lederskiftet i LO har ingenting å si for Thorbjørn Jaglands stilling som leder i Ap. Hans stilling blir verken sterkere eller svakere. Han står som han står. Jeg tror nok Jagland fortsetter en periode til, sier Berntsen til Dagbladet.

<B>GODE VENNER:</B> Mange i Ap og LO mener Yngve Hågensens avgang som LO-leder er begynnelsen til slutten for Thorbjørn Jaglands epoke som Ap-leder.
<B>GODE VENNER:</B> Dersom Ap-ledelsen sto på valg, er det liten tvil om at Gerd-Liv Valla ville satset på Jens Stoltenberg.