LO vant over kommunene

11 kommuner som har skiftet forsikring fra KLP til private selskaper, måtte møte LO i retten. I dag tapte de saken så det suste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO og Norsk Kommuneforbund fikk tirsdag medhold av Arbeidsretten i saken mot 11 kommuner som skiftet fra KLP til private forsikringsselskaper.

De 11 kommunene brøt flere bestemmelser i tariffavtalen og må betale 17,55 millioner kroner i saksomkostninger til LO og 875.000 kroner til Kommunalansattes Fellesorganisasjon (YS), heter det i Arbeidsrettens domsslutning. Dommen er enstemmig.

Kommunene flyttet sine tjenestepensjonsordninger fra KLP til Gjensidige, Storebrand, Vital og VÅR 1. januar 1999. LO og Norsk Kommuneforbund anla søksmål i mars samme år.

Finansiering

Arbeidsretten fastslår at de saksøkte kommunene har brutt tariffavtalebestemmelsen om at pensjonsordningen må bygge på et finansieringssystem som er kjønnsnøytralt og ikke virker utstøtende på eldre arbeidstakere.

Kommunene må sørge for at bruddet på denne bestemmelsen er opphørt innen 1. juli 2003. Det kan de gjøre enten ved at de private forsikringsselskapene endrer sine ordninger eller ved å vende tilbake til KLP (Kommunal Landspensjonskasse).

KS dømt

De 11 kommunene som led nederlag i Arbeidsretten, er Hamarøy, Tysfjord, Steigen, Hitra, Tana, Kvam, Kvinnherad, Lørenskog, Os i Hordaland, Vikna og Volda.

Dommen pålegger også Kommunenes Sentralforbund (KS) å medvirke til at de 11 kommunene får en pensjonsordning som er kjønnsnøytral og ikke virker utstøtende på eldre arbeidstakere innen 1. juli 2003. KS må betale til sammen 475.000 kroner i saksomkostninger.

(NTB)

OMFATTENDE:</B> KLP-saken er Norges mest omfattende arbeidsrettssak. Astrid Merethe Svele (t.v.) og Anne Hunstad har representert KS i saken.