LO vil bruke oljemilliarder

Rekordhøy oljepris og strømmen av oljemilliarder inn i statskassa har fått LO til å kreve ekstramilliarder til jernbanenettet, gass og forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men LO frykter at politikerne mister hodet.

-  Nå er det viktig å advare mot en overbudspolitikk som går helt av skaftet. Det vil ødelegge norsk økonomi, sier LO-nestleder Roar Flåthen med klar adresse til Carl I. Hagen (Frp). Flåthen frykter nye Hagen-utspill og en totalavsporing av den politiske debatten.

-  Vi har sett før at høy oljepris gjør at politikerne begynner å bli litt slepphendte med bruken av oljepengene, sier Flåthen.

-  Vi har fortsatt nærmere 100 000 ledige og har nesten den laveste industrisysselsettingen i Europa. 17 000 industriarbeidsplasser gikk tapt i fjor. For å komme politikerne i forkjøpet har LO valgt ut seks såkalte hovedgrep som vil få milliardene til å rulle. Det må til for å ruste opp Norge, fastslår Flåthen.

Slik vil LO bruke pengene: Minst tre prosent av BNP investeres i forskning og utvikling i løpet av inneværende stortingsperiode.

LO-nestlederen mener det er forstemmende at Norge satser så lite på forskning sammenliknet med andre OECD-land.

-  Dette handler om vilje. Vi må få fart på særlig næringslivsforskningen for å få fram nye produkter og arbeidsplasser. Nå må vi komme dit vi lenge har sagt vi skal. Regjeringen gjør jo det motsatte, sier Flåthen opprørt. Styrke såkornsordningen og etablere strukturfond for å skape nye bedrifter og styrke norsk næringsliv.

-  Næringsminister Ansgar Gabrielsen har kommet med mange store fine ord om innovasjon, men ingen helhetlig politikk. Bankene venter til det er rimelig risikofritt å satse på en idé. Vi må styrke såkornsordningen, slik at det er mulig å hente inn penger i startfasen. Uten at myndighetene er interessert, er heller ikke kapitalmarkedet interessert. Vi må ha ordninger for alle faser, mener Flåthen. Ny sterk satsing på infrastruktur på alle plan. Statlig finansiering må sikre ilandføring av gass slik at gassen kan bli tatt i bruk i industrien og til samfunnsformål.

-  I dag bruker vi bare én prosent av naturgassen i Norge. Myndighetene må stå for infrastrukturen. 4- 5 milliarder kroner må legges inn i et slikt selskap for å komme i gang, mener Flåthen. Norge må bruke minst 30 milliarder kroner i planperioden for Nasjonal Transportplan for å ruste opp jernbanenettet.

-  LO vil ha en effektiv jernbane og miljøvennlig transport, men ekstrapenger må også gå til investeringer og vedlikehold av veinettet, til havnene og fornying av ferjeflåten. Ny satsing på kompetanseutvikling.

-  En del av utdanningen må kanaliseres der hvor det er behov for kompetanse. Det må være kommunikasjon mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene. Styrke vår felles velferd ved å satse på offentlig sektor og ikke privat forbruk.

-  Vi må videreutvikle sikkerhetsnettet vårt. Skole, helse, eldreomsorg skal være offentlig. Det er viktigere enn skattelettelser, ser LO-nestleder Roar Flåthen.

<B>VARSKU:</B> - Norge må bruke minst 30 milliarder for å ruste opp jernbanenettet, mener Roar Flåthen i LO.