Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO vil ha Giske som helseminister

Trenger en sterk politiker, mener LO-topp.

STERK POLITIKER?: LO vil ha en sterk politiker som helseminister. Foto: SCANPIX
STERK POLITIKER?: LO vil ha en sterk politiker som helseminister. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Ja, jeg vil gjerne ha Trond Giske, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen til frifagbevegelse.no. Hun forteller at de nå har mistet to av sine viktigste støttespillere for å lykkes i det videre arbeidet med samhandlingsreformen.

Trond Giske
er i dag kulturminister i den røgdrønne regjeringen.

Samtidig som Bjarne Håkon Hanssen meldte at han går av som helseminister døde også ekspedisjonssjef Vidar Oma Steine. Vidar Oma Steine er kjent for å være en av arkitektene bak sykehusreformen. Oma Steine jobbet tett med statsråden og var ifølge Aktuell påtenkt jobben som leder av det nye Helsenettet.

Kristiansen mener at en sterk politiker nå må overta jobben. Hun forteller at LO er uenig i flere punkter om helse i den nye Soria Moria-erklæringen.

— Blant annet er fagbevegelsen motstander av privatisering og bruk av New Public Management. Vi kommer til å følge opp vedtakene fra LO-kongressen i mai, sier hun til frifagbevegelse.no.

- Giske er for tradisjonell
Bent Høie (H), leder for helse- og omsorgskomiteen i Stortinget har liten tro på Trond Giske som ny helseminister.

- Jeg er helt enig med LO i at det er et tungt departement. Det fordrer en minister som evner å samarbeide med Stortinget for å få gjennom en stor reform, sier Høie.

Høyre-politikeren er tvilende til Giskes reformvilje.

LO VIL HA GISKE:  - Ja, jeg vil gjerne ha Trond Giske, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen (t.v.) til frifagbevegelse.no. Her sammen med LO-leder Roar Flåthen. Foto: SCANPIX
LO VIL HA GISKE: - Ja, jeg vil gjerne ha Trond Giske, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen (t.v.) til frifagbevegelse.no. Her sammen med LO-leder Roar Flåthen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Utfordringene i forhold til Trond Giskes kandidatur er at han tilhører venstresiden I Arbeiderpartiet. Mye av grunntanken i samhandlingsreformen er at det er behov for å fornye offentlig sektor, sier Høie. Han opplever Giske som en politiker med tradisjonell venstretilnærming.

Høyre ønsker Flatø
- Dette innebærer at problemene løses ved å bruke mer penger i stedet for å lete etter nye løsninger. Trond Giske er skeptisk til de nye tingene Bjarne Håkon Hanssen varslet da han var i ferd med å gå av, for eksempel økt bruk av private sykehus for å fjerne helsekøene, sier Høie.

- Hvem vil du ha som ny helseminister?

- Mitt ønske ville vært en person som Lars Erik Flatø, tidligere statssekretær for helseminister Tore Tønne, og nå direktør på Lovisenberg sykehus. Flatø hadde ansvar for gjennomføring av den forrige store sykeshusreformen og har erfaring som leder for et stort sykehus, sier Bent Høie.

Kulturminister Trond Giske ønsker ikke å kommentere LOs ønske om å gjøre ham til helseminister. LO opplyser at Gerd Kristiansen er i USA, og derfor ikke har muligheten til å kommentere saken overfor Dagbladet.

NY HELSEMINISTER?: Med LOs støtte øker sjansene for at Trond Giske blir Norges nye helseminister. Foto: SCANPIX
NY HELSEMINISTER?: Med LOs støtte øker sjansene for at Trond Giske blir Norges nye helseminister. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling