Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO vil ha renta ned

LO mener tiden er inne for en en rentenedsettelse, men det er ikke grunnlag for å hevde at den nye sentralbanksjefen har endret pengepolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs sjeføkonom, Stein Regaard, er ikke enige med dem som hevder at Svein Gjedrem har gjennomført et pengepolitisk statskupp.

- Han har videreført den stabilitetslinjen som også LO går inn for, men det har skjedd med litt større smidighet enn tidligere, sier Regaard til NTB.

Har lykkes

LO-økonomen er klar i sin støtte til den nye sentralbanksjefen. Han sier Svein Gjedrem har lykkes i å få kursen tilbake til utgangsleiet.

Ved nyttårstider var det få som trodde dette var mulig. På et tidspunkt var det noen som mente at han satte seg utover valutaforskriften ved å senke renta før krona var tilbake i det kursleiet den etter forskriften bør ligge i.

- I dag mener andre at han bryter med vår pengepolitiske linje fordi renta ikke senkes. Selv om LO mener det ikke er nødvendig å vente lenger, har vi fortsatt det syn at Norges Bank bare utnytter det spillerom som den egentlig har hatt hele tiden, sier Regaard.

Gjedrems argumenter

Regaard påpeker at pengepolitikken i Norge ikke uten videre kan endres av en sentralbanksjef.

Banken har et hovedstyre som i tilfelle måtte være enig, Finansdepartementet og Stortinget har også sitt å si. Dessuten er det et paradoks å si at Gjedrem feiltolker et mandat han i sin tid var med på å utforme.

Regaard sier det selvsagt også finnes argumenter som underbygger sentralbankens forsiktighet.

Oljeprisen hviler i øyeblikket mer på håp og tro knyttet til et OPEC-vedtak enn på markedsrealiteter.

Videre er det mer euroen som har svekket seg enn det er krona som har styrket seg. Det ser man på forholdet til dollar og pund.

Klar LO-holdning

- Det som likevel står fast er at LO har en klar oppfatning om at signalrentene nå bør gå ned og at dette vil være en naturlig videreføring av vår pengepolitiske linje.

- Så lenge det sentralbanken gjør understøtter hovedmålet om en stabil valutakurs, er vi fornøyd, sier Regaard.

LO-økonomen sier at rentekuttet kom tidligere enn LO trodde i vinter.

- Nå kommer det litt senere. Samlet gir det god balanse og viser at den nye sentralbanksjefen vet å utnytte det mandat han har, sier Stein Regaard.

(NTB)