Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO vil ha offentlig tannhelse

LO vil ha slutt på «klasseskille i munnhulen»

- Vi ser at de med dårlig råd har langt større tannhelseproblemer enn andre grupper, sier LO-sekretær

BØR DET BLI GRATIS? Tannlegen kan være en dyr visitt for mange. Det vil LO gjøre noe med.
BØR DET BLI GRATIS? Tannlegen kan være en dyr visitt for mange. Det vil LO gjøre noe med. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- LO har lenge jobbet for å få tannhelse inn som en offentlig helsetjeneste. Vi har ikke nådd de målene vi kunne tenkt oss, som er å få fri tannhelse, forteller LO-sekretær Terje Olsson.

Organisasjonen har sett seg trøtt på at tannhelse ikke er å anse som en del av kroppen hva statsbudsjettet angår. Nå har de inngått samarbeid med Norsk Tannhelseforsikring, og tilbyr medlemmene en forsikringsordning som dekker de største tannlegeutgiftene.

- Tenner er også en del av helsa

- Det vi er bekymret for, og som vi jobber politisk mot, er at det kan bli et klasseskille som viser seg i tannhelse. De som har nok penger, kan ordne tennene sine, mens de som har mindre vil prioritere det vekk. Der ser vi en tydelig trend, fordi det er så dyrt å gå til tannlegen, sier Olsson til Dagbladet.

Håpet er altså at tannlege skal bli like billig som andre helsetjenester i landet - altså at man kun betaler en egenandel.

- Tenner er også en del av helsa. Det burde være på linje med at du brekker et bein, eller blir syk på annen måte. Slik det er nå blir det prioritert bort, sier han.

Olsson mener et tannlegetilbud kan trappes opp, for å på sikt bli gratis for alle.

- Vi kan bygge det inn mer gradvis enn det som har blitt gjort hittil. Det er klasseskillet som bekymrer oss, og det øker. Det finnes mennesker i Norge som aldri er hos tannlegen, sier han.

Han kan også fortelle at flere og flere av LOs medlemmer tegner forsikringen deres.

- Vi har sagt at det får være vår midlertidige løsning, så jobber vi samtidig på det politiske sporet om å få overbevist politikerne om å få gratis tannhelsetjeneste, sier han.

Forebygger ved å forplikte til årlig sjekk

Magne Heitnes i Norsk tannhelseforsikring kan fortelle at de driver god butikk på mangelen av offentlig tannbehandling. Tilbudet går ut på å forsikre seg mot uforutsette, større utgifter, som for eksempel rotfylling. Er du forsikret før du får vite at du trenger en rotfylling, kan du altså få utgiftene dekket.

- Mange har store, uforutsette utgifter når det gjelder tannbehandling, og mange opplever dette som dyrt. I dag betaler nordmenn 12,5 milliarder kroner for tannbehandlingen selv, og og det kan ofte koste flere tusen kroner, forteller han.

Når man tegner forsikring hos Norsk Tannhelseforsikring, forplikter man seg dessuten til å gå til tannlegen årlig for sjekk.

- Det har en forebyggende effekt som er ganske interessant. Mange slutter å gå til tannlegen etter de går ut av den offentlige tannhelseordningen når de fyller 20 år. Det legger et dårlig grunnlag for framtida, så vi ønsker at ungdommen fortsetter å gå årlig, og at også voksne skal forebygge egen helse, forteller Heitnes til Dagbladet.

Regjeringen: - Jobber med utsatte grupper

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke, skriver i en e-post til Dagbladet at tannhelse allerede er en del av statsbudsjettet.

- Regjeringen har rettet tiltak på tannhelsefeltet spesielt mot utsatte grupper. I perioden 2013 til 2017 har regjeringen økt støtten til flere ulike tiltak, som for eksempel tannskade som følge av syreskade eller ommfattende tanngnisninger, skriver hun.

Hun legger til at regjeringen vil jobbe videre med det offentlige tannhelsetilbudet.

- I denne regjeringsperioden vil regjeringen opprettholde og videreutvikle innsatsen for å forebygge tannhelseproblemer, særlig for eldre. Vi vil også videreutvikle tannhelsetjenesten, og gradvis utvikle skjermingsordningene.

Jahrmann Bjerke kan også fortelle at regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal se på hva regjeringen skal prioritere innen helse- og omsorgstjenester i kommunen.

- Mandatet omfatter også prioritering av offentlig finansiering av tannbehandling, skriver hun.

Utvalget skal avgi en innstilling om det arbeidet i løpet av året.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!