LO vil ha streikemonopol

LO-kongressen vil trolig gå inn for å begrense andre fagforeningers rett til å streike. - Uhemmet streikerett utenfor LO kan svekke Solidaritetsalternativet, mener LO-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-sekretariatet er lei av at grupper utenfor LO streiker uten å bry seg om solidaritetsalternativet, som forutsetter en moderat lønnsvekst, skriver Klassekampen i dag.

Sekretariatet vil at hele systemet for tarifforhandlinger skal forandres, slik at det ikke skal lønne seg å stå utenfor de landsdekkende organisasjonene «som fører en helhetlig tariffpolitikk».

Kommuneforbundets nestleder Gunhild Johansen sier at meningen med forslaget er å synliggjøre at det skal lønne seg å være organisert.

- De som betaler kontigent, utvikler politikk og sørger for at fagbevegelsen utgjør den kraften den er i dag må ha noe mer igjen for det enn de som står utenfor, sier hun til Klassekampen.

Tidligere har det fra LO-hold blant annet kommet forslag om høyere lønn og arbeidsledighetstrygd for organisert enn uorganiserte.

Andre fagorganisasjoner reagerer kraftig å forslaget om streikemonopol.

- LO er på desperat jakt etter å binde til seg medlemmene og etter å lime til seg flere medlemmer som ikke frivillig vil være med, sier leder Terje Nufstad i Oljearbeidernes Fellessammenslutning til Klassekampen.

(Dagbladet.no)