Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO vil hindre overvåking av ansatte

Frykter teknologi som kan misbrukes mot de ansatte.

PERSONVERNET I FARE: - Detaljerte personopplysninger blir stadig mer vanlig, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes. Hun er ikke fornøyd med overvåking av ansatte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
PERSONVERNET I FARE: - Detaljerte personopplysninger blir stadig mer vanlig, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes. Hun er ikke fornøyd med overvåking av ansatte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-sekretær Trine Lise Sundnes sier til Aftenposten at de flere ganger i uka får rapporterte hendelser som viser at personvernet ikke holder tritt med de nye teknologiske løsningene som tas i bruk på norske arbeidsplasser.

- Detaljerte personopplysninger blir stadig mer vanlig. Vi trenger bedre informasjon og etterlyser en skikkelig offentlig utredning om hvor utbredt alle former for overvåking egentlig er i arbeidslivet. Denne kartleggingen må følges opp av bedre regler, sier hun.

De viser til flere eksempler på digitale spor som kan misbrukes: GPS i bilene til hjemmehjelpere og godssjåfører, flåtestyring av bilparker, sporingssystemer på konteinere og kameraovervåking i for eksempel hotell- og restaurantbransjen.

Advokat Margrethe Meder i arbeidsrettsavdelingen i NHO mener dagens regelverk er godt og balansert. Hun viser til en Fafo-rapport hvor flertallet av de spurte ikke opplever personlig overvåking som noe problem i det daglige arbeidet.

Firmaet Avfallsservice AS fikk nylig full støtte av Nord-Troms tingrett etter at selskapet sparke en ansatt som tok for mange pauser og førte for mye overtid. Her tillot Høyesterett at GPS-data fra avfallsbilene ble brukt som bevis, på tross av at Datatilsynet har uttalt at denne formen for overvåking er ulovlig.

(NTB)