Lobby som hobby

Anne-Grete Ellingsen og Eigil Thorberg fra Handels - og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er sterkt misfornøyd med regjeringens skatte- og avgiftsforslag. I går prøvde de å få Stortingets finanskomité til å endre regjeringens budsjettforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men HSH er langt fra de eneste som klager sin nød til Stortingets finanskomité. I en uke til ende hærsettes Stortinget av lobbyister som klager sin nød over regjeringens forslag til statsbudsjett. 54 delegasjoner fra næringslivet og Organisasjons-Norge prøver på denne måten å påvirke utfallet av høstens budsjett-thriller til egen fordel.

Ingen fattige

Det er de mektige næringslivsorganisasjonene som dominerer lobbylista. SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, sier til Dagbladet at det ofte er nyttig å lytte til organisasjonenes talspersoner. Men han liker ikke utviklingen.

- År for år ser du at lobbyistene blir mer og mer profesjonelle. Mange har søkt hjelp hos kommunikasjonseksperter før de kommer hit. De fattige i Norge har derimot ingen talspersoner som kommer til Stortinget. Dette er et betydelig problem, sier Djupedal.

- Men når vi hører næringslivslobbyistenes klager, skulle en virkelig tro de representerte ressurssvake grupper. Av deres klagemål skulle en tro vi levde i Bangladesh, ikke i Norge, sier Djupedal.

Nyttig for sentrum

Etter at omleggingen av Stortingets budsjettarbeid trådte i kraft for noen år siden, fikk Stortingets finanskomité langt større innflytelse over budsjettets endelige utforming. Da viktige samfunnsaktører skjønte at de ikke lenger hadde nytte av å snakke med Stortingets fagkomiteer, begynte lobbyistene å strømme til finanskomiteen.

Komiteens leder, Dag Terje Andersen (Ap), sier til Dagbladet at høringene er nyttige for Stortingets budsjettarbeid.

Det synes også sentrumspartiene, som gjennom disse møtene får presentert enda flere argumenter mot regjeringens budsjettforslag.

<B>PRØVER Å PÅVIRKE:</B>Adm. dir. Anne-Grete Ellingsen og president Eigil Thorberg fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon på vei inn i finanskomiteen.