Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-postsaken

Lobbyist mistet jobben etter skjulte fremstøt: - Jeg fikk den private mailadressen til Per Sandberg på kontoret hans

Lobbyisten som innrømmet skjulte fremstøt mot Per Sandberg: «Jeg hadde ikke den vanlige mailadressen hans».

KONFLIKT: Robert Eriksson, Administrerende direktør i Norska Sjømatbedrifters Landsforening, og saksøker Frode Reppe på dag to av rettssaken som går i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KONFLIKT: Robert Eriksson, Administrerende direktør i Norska Sjømatbedrifters Landsforening, og saksøker Frode Reppe på dag to av rettssaken som går i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det ble ikke utvekslet mange høflighetsfraser da Robert Eriksson ankom rettssal 413 i Sør-Trøndelag tingrett der Frode Reppe ventet på at retten skulle settes.

Denne uka pågår en arbeidsrettssak i Sør-Trøndelag tingrett. På den ene siden står den tidligere mektige lakselobbyisten Frode Reppe.

Motparten er Norske Sjømatbedrifters landsforening (NSL) som ga Reppe sparken i september i fjor, blant annet etter flere omstridte og hemmelige fremstøt mot politisk ledelse i Fiskeridepartementet.

Søksmålet, som Reppe har rettet mot sin tidligere arbeidsgiver, tar utgangspunkt i det han mener er usaklig oppsigelse.

Ville være tøffere

Vitnelista består av tidligere kollegaer av Frode Reppe i NSL, tidligere arbeidsminister og nå sjef i NSL, Robert Eriksson, fiskeripolitisk talsmann for Høyre og stortingsrepresentant Ove Trellevik og fiskeriministeren selv, Per Sandberg (Frp).

Den betente konflikten retten skal behandle kan komme til å gi et unikt innblikk i hvordan politikere blir forsøkt påvirket, uten at vanlige folk har noe kjennskap til hva som foregår bak lukkede dører og i hemmelige e-poster.

VITNE: Frode Reppe og advokat Nina Sandnes Kluge før dag to av arbeidsrettssaken som pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Det er satt av fem dager til saksbehandlingen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VITNE: Frode Reppe og advokat Nina Sandnes Kluge før dag to av arbeidsrettssaken som pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Det er satt av fem dager til saksbehandlingen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Tirsdag entret Frode Reppe vitneboksen. Han hadde stillingen som fagsjef kommunikasjon og næringspolitikk i organisasjonen. Han fortalte i dag at jobben han skulle gjøre til en viss grad ble definert ut av det første - og eneste - jobbintervjuet.

Reppe mener det ikke ble utarbeidet en stillingsinstruks og at han tok oppgaver etterhvert som de dukket opp.

- Jeg mente vi må fighte, må være tøffere. Jeg følte at jeg fikk klarsignal for det. Vi fikk bygd plattformen under intervjuet. Jeg brukte kort tid på å bestemme meg, fortalte Reppe, som har lang fartstid fra forsvaret.

- Fikk adressen av Sandberg

Frode Reppes vitnemål i retten forteller om en bransje der konfliktene stikker dypt. Forsking mot industri, naturvern mot kapitalisme. Et spill som også involverte departementet, statssekretærer og ministeren.

Reppe fortalte nå også offentlig hvordan han fikk e-postadressen til statsråden:

- Jeg fikk den private mailadressen til Per Sandberg på kontoret hans, sa Reppe.

- Jeg hadde ikke den vanlige mailadressen hans, forteller Reppe videre. Han sier han orienterte ledelsen i NSL, og at han gjorde det klart at han hadde Sandbergs private konto. Han hevder han bare fikk positive tilbakemeldinger på dette.

- Jeg går ut fra at ministeren vet hva han holder på med, sier Frode Reppe, som innrømmet at han selv var usikker.

I RETTEN: Tidligere fagsjef for kommunikasjon og politikk i NSL, Frode Reppe, vitnet i dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I RETTEN: Tidligere fagsjef for kommunikasjon og politikk i NSL, Frode Reppe, vitnet i dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Fiskeriminister Per Sandberg er for tiden på reise i Singapore. Dagbladet har forsøkt å kontakte han, men han har hittil ikke benyttet seg av muligheten til å imøtegå Reppes vitnemål.

Da vi i forkant av rettssaken tok kontakt med han, og spurte om det er riktig at han ga sin private adresse til Reppe, kom svaret på e-post.

«Jeg uttaler meg ikke om en arbeidsrettssak jeg er innkalt som vitne til», sa Sandberg der.

Slik ble han avslørt

Vinteren 2016 opprettet Frode Reppe en omstridt kontakt med politisk ledelse i Fiskeridepartementet. Dagbladet har tidligere omtalt hvordan han sendte et notat om oppdrettsnæringen i Hardanger, kort tid i forveien av at Regjeringen lanserte sin beslutning om det såkalte trafikklys-systemet, en beslutning som var svært viktig for oppdretterne.

Som Dagbladet tidligere har avdekket, ble notatet altså sendt til en privat gmail-adresse som Reppe trodde gikk til den norske fiskeriministeren. I stedet gikk den til Sandbergs svenske navnebror, som valgte å gå til Dagbladet med saken.

Reppe har tidligere innrømmet at han, som lobbyist for NSL, brukte - det han trodde var - den private e-posten til fiskerministeren for at informasjonen skulle mottas uoffisielt.

Les avsløringen av det skjulte fremstøtet mot Per Sandberg og hans statssekretær her: «Vi må finne en vei som ikke kan spores».

Fikk advarsel

Sandbergs statssekretær, Roy Angelvik, mottok også notatet, men journalførte ikke henvendelsen. Først etter at Dagbladet avslørte saken, ble notatet registrert og Angelvik måtte beklage.

Det er ventet at Reppe under rettssaken vil gi grundigere forklaringer om hvordan den hemmelige kontakten ble opprettet.

Fiskeribladet Fiskaren omtalte i går at Reppe allerede februar i fjor fikk en skriftlig advarsel fra daværende styreleder i NSL for manglende forankring av sine utspill.

Senere i dag vil nåværende sjef i NSL, Robert Eriksson, innta vitneboksen. Han er tidligere statsråd fra Fremskrittspartiet.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!