- Lobbyistene har for mye makt

Venstre vil ha et register over norske lobbyister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venstres Gunnar Kvassheim er leder i energi- og miljøkomiteen, og har tidligere tatt til orde for å opprette et register over norske lobbyister som er i kontakt med stortingspolitikere.


- Dette vil vi foreslå igjen, sier Kvassheim til Dagbladet.no.

Han mener Dagbladets sak om Siv Jensen og Frp som i 2003/2004 gikk inn for kraftige skatteletter til oljebransjen - samtidig som Jensens bror jobbet som lobbyist for oljebransjen - viser hvor viktig et slikt register er.

Behov for kjøreregler

- Vi har foreslått et lobbyregister før, da fikk vi bare med oss SV, og vi kommer til å foreslå det igjen. Denne saken viser at dette er et område der det bare blir større og større behov for åpenhet.

- Et slikt register bør inneholde hvem som besøker hvem på stortinget, hvilken sak de skal ta opp, og hvem som har betalt dem. Da hadde vi hatt klare kjøreregler for denne typen virksomhet, sier Kvassheim til Dagbladet.no.

Motstanderne har argumentert med at norske politikere må kunne snakke med hvem som helst uten at besøkende må registrere seg.

- Lobbyvirksomhet er kommet for å bli, og blir mer og mer påkostet. Åpenhet vil bidra til å regulere dette. Dette er et område der det er svært viktig å ha innsyn og kjøreregler. Slik det er i dag ser vi en skjevhet i dette i forhold til offentlighetsloven, som regulerer innsyn i offentlige dokumenter, sier Kvassheim.

JOBBET TETT SAMMEN: Siv Jensen og broren Tom-Einar Rysst-Jensen samarbeidet om et forslag om lavere skatt til oljebransjen. Forlaget ville påført Norge et tap på rundt tusen milliarder kroner. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
JOBBET TETT SAMMEN: Siv Jensen og broren Tom-Einar Rysst-Jensen samarbeidet om et forslag om lavere skatt til oljebransjen. Forlaget ville påført Norge et tap på rundt tusen milliarder kroner. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Avskrift

Han er ikke et øyeblikk i tvil om at mange lobbyister har stor makt.

- Ofte kan vi se helt konkrete spor av lobbyistenes virksomhet i stortingsvedtak, sier Kvassheim.

- Snakker vi om avskrift?

- Ja, til dels, sier Kvassheim.

- Mislykket kampanje

Han husker godt det konkrete forslaget fra oljebransjen om store skattelettelser, som kom gjennom Siv Jensens bror.

- Dette var jo en særdeles mislykket kampanje. Her hadde oljebransjen et så ambisiøst mål at de ikke en gang ble hørt på av sine venner - bortsett fra Fremskrittspartiet.

- Er du overrasket over at Siv Jensen gikk inn for disse skattelettelsene?

- Nei. Frp har en profil i forhold til beskatning av oljebransjen som er helt uhørt - i oljebransjens favør, sier Kvassheim.

Overdøver de som trenger hjelp

Gunnar Kvassheim mener at ikke bare saker som denne viser behovet for et lobbyregister, men man ser oftere og oftere at de små stemmene drukner i de store som kan betale i dyre dommer for lobbyister som taler deres sak.

- Der er mange få, små og svake som trenger en stemme, men som ikke når fram. Det er lettere å bli hørt for de sterke kreftene med de store lobbyistene. Dette er det et politisk ansvar å korrigere, sier Kvassheim.


Nytt EU-register

EU-kommisjonen vedtok forrige uke å åpne et offentlig lobbyregister der alle som jobber med å påvirke europeisk politikk skal registrere seg.

Planen bak vedtaket er at det vil bli klare regler for hvilken informasjon lobbyistene skal legge igjen når de kontakter EU: Hvem snakker man for? Hva er målet med samtalen? Hvem betaler regningen?

Også USA har et lignende register. Nå mener lederen i energi- og miljøkomiteen at det bare er et tidsspørsmål før vi får et slikt register også i Norge.

<B>IKKE OVERRASKET:</B> Leder av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V) er ikke sjokkert over at Frp går inn for skattelettelser, men mener denne saken bare beviser at man trenger et lobbyregister.