Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lobbyjournaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre tar til orde for å opprette en egen lobbyjournal for Regjeringen. Her skal det gå fram hvem statsministeren og statsråden har hatt møte med, og hva de har snakket om. Profesjonelle lobbyister må opplyse hvem de representerer. Dagbladet støtter dette forslaget, selv om ordningen har noen fallgruver. En slik ordning kan føre til at noe av lobbyvirksomheten ’går under jorda’. Mektige lobbyister vil finne andre og mer uformelle samtalekanaler som ikke krever registrering. Slik vil ordningens effekt ikke nødvendigvis alltid være å framvise de sterkeste maktalliansene.

Samtidig kan ikke dette skygge for at offentligheten vil få bedre innsyn i hvem våre politikere påvirkes av, og hvordan det skjer. På denne måten vil man få mer informasjon om aktører man ikke visste om. Journalordningen kan også framvise hvilke marginaliserte grupper som er fraværende, og dermed si noe om hvem som ikke nyter godt av tilgangen til beslutningstakerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling