Lobotomi brukes igjen i Sverige

Hvert år gjennomgår et lite antall mennesker i Sverige en moderne form for lobotomi. Inngrepet er forbudt i Norge, men i Sverige vekker det ingen stor debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved Karolinska sjukhuset i Stockholm tilbys pasienter med tvangslidelser kapsulotomi, eller moderne lobotomi. Tidligere ble lobotomi brukt på schizofrene, utagerende og voldsomme mennesker. Det var en operasjon gjort i blinde, kirurgene vispet rundt i hjernen med en skalpell uten innsyn i hvordan hjernestrukturen så ut. Kapsulotomi er et mer finstemt instrument. Inngrepet hevdes å være siste utvei for en sterkt handikappet gruppe mennesker der verken medisinering eller atferdsterapi har vært til hjelp, ifølge bladet Psykisk helse.

Karolinska sjukhuset i Stockholm er det eneste sykehuset i hele Norden som utfører dette inngrepet. Men også USA, Canada, Australia og noen andre europeiske land tilbyr sine pasienter operasjonen. I Norge er verken kapsulotomi eller andre former for hjernekirurgi mot psykiske lidelser lovlig.

- Vi har utført inngrepet på cirka 90 personer siden begynnelsen av 70-tallet, sier overlege og spesialist i allmenn psykiatri Sergej Andréewitch ved avdeling for psykiatri ved Karolinska sjukhuset til Dagbladet.no.

Han liker ikke uttrykket «moderne lobotomi», fordi det gir feilaktige historiske assosiasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer