LOCKDOWN: Da Spania stengte ned landet ble livet snudd på hodet for befolkninga. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Lockdownen i Spania: – Verre enn fengsel

Coronaviruset rammet Spania hardt. Kommer det en ny bølge, pakker den norske restauranteieren Irene Primstad bilen og reiser hjem igjen til Norge.

Publisert

TORREVIEJA (Dagbladet): – Nordmenn forstår ikke hvor ille det har vært her. Guardia Civil har holdt vakt i gatene og politiet har stoppet deg på gata.

Norske Irene Primstad har bodd i Orihuela Costa utenfor Torrevieja siden 2004. Aldri før har hun opplevd en liknende situasjon som under coronapandemien.

Mens befolkningen har levd i nærmest en full isolasjon, har hun sett med skrekk på at eget livsgrunnlag, restauranten La Luna med sine 14 ansatte, har ligget fullstendig brakk.

– Det har virkelig vært beintøft. Kommer det en smittebølge til her nede, så pakker jeg bilen og reiser hjem, sier den tydelig pregede restauranteieren til Dagbladet.

- GRUSOMT: Norske Irene Primstad driver restauranten La Luna i Orihuela Costa i Torrevieja-regionen. Hun legger ikke skjul på at de siste månedene har vært grusomme. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
- GRUSOMT: Norske Irene Primstad driver restauranten La Luna i Orihuela Costa i Torrevieja-regionen. Hun legger ikke skjul på at de siste månedene har vært grusomme. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

– Verre enn fengsel

Irene Primstad fra Varhaug på Jæren har bodd i Spania siden 2004, sammen med sine to tvillinger på 14 år. Her driver hun restauranten La Luna og Pizzabakerens avdeling i Torrevieja.

Spania er blant landene i Europa som har vært hardest rammet av coronaviruset, med nesten 300 000 påviste smittetilfeller og i overkant av 28 000 coronarelaterte dødsfall, ifølge tall fra Worldometers.

Regionen Valencia, som turistfavoritter som Torrevieja og Alicante er en del av, har siden begynnelsen av pandemien hatt i overkant av 11 000 påviste smittetilfeller. Til sammenlikning har Norge totalt sett hatt godt under 9000 registrerte tilfeller.

Aller verst har situasjonen vært i hovedstaden Madrid, men i ukevis har hele Spania vært i fullstendig lockdown som følge av den enorme spredningen av viruset. Med det har Spania også vært blant landene med de strengeste restriksjonene i Europa.

– Det er ti ganger verre enn å sitte i fengsel. Da vet du i alle fall hvor lenge du skal sitte. Her har vi levd i en fullstendig uvisshet. Jeg har i alle fall et hus med en hage, men jeg har tenkt mye på de mange spanjolene som i beste fall har en balkong på et par kvadratmeter, sier Primstad til Dagbladet.

Stoppet av politiet

Mens også nordmenn holdt seg relativt isolerte i perioden etter at statsminister Erna Solberg informerte om iverksettelsen av «de strengeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid» den 12. mars, har reglene vært langt strengere for innbyggerne i Spania.

Primstad forklarer at det ikke var lov til å gå ut av huset for annet enn strengt nødvendige gjøremål, som eksempelvis noe helserelatert, eller for å handle mat.

STENGT. Spania har vært flere uker i fullstendig lockdown som følge av coronautbruddet. Både politi og Guardia Civil har kontrollert gatene. Her fra Valencia 27. mars. Foto: NTB Scanpix
STENGT. Spania har vært flere uker i fullstendig lockdown som følge av coronautbruddet. Både politi og Guardia Civil har kontrollert gatene. Her fra Valencia 27. mars. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også dette måtte fortrinnsvis begrenses til én gang i uka, og rett som det var kunne politiet stoppe innbyggerne på gata for å sjekke kvitteringene.

– Det har vært utstedt bøter så det holder, sier hun og fortsetter:

– Det har vært helt merkelig. Man har virkelig følt seg som en banditt når man har stått med søppelposen i hånda ekstra lenge, bare for å se om det dukker opp en nabo man kan snike til seg et lite glass vin i hagen sammen med en sein kveld. «Er det noen som ser meg nå?» Man hadde planlagt de hvite løgnene hele tida.

Som restauranteier har Primstad hatt et skriv på at hun kunne gå til jobb, men måtte holde seg til bakveien.

Alle hennes 14 ansatte måtte permitteres, så all jobb, både hva gjelder permitteringer og ivaretakelse av restaurantene, har Primstad måttet ordne selv.

– Bekymret for oppblussing

Søndag åpnet landet for fullt igjen, til tross for at myndighetene fortsatt maner til forsiktighet. Europeiske turister kan igjen slippe inn grensene, og spanjolene kan reise på tvers av landets regionene.

I forkant av dette har landet gjennomgått ulike faser, som blant annet har åpnet for lov til å gå ut i eget nabolag i gitte tidsperioder på døgnet.

Personer over 70 år kunne gå tur eller trene utendørs mellom kl. 10 og 12 på formiddagen og mellom kl. 19 -20 om kvelden. For de under 70 år var tidspunktene mellom kl. 07 og 10, samt mellom kl. 20 og 23, men bare inntil én kilometer fra eget hjem, forklarer norske Jan-Arild Knutsen fra Stavanger til Dagbladet.

Også han har hatt spansk bostedsadresse de siste 15 åra.

Siden har reglene blitt stadig utvidet, med åpninger mellom kommuner og byer, før landet nå har gått inn i fase fire av coronastrategien.

Selv om alle Dagbladet snakker med er svært glad for gjenåpningen den nye fasen innebærer, både av hensyn til sitt sosiale liv og av hensyn til egne bedrifter, er det en tydelig bekymring i bunn.

TAR FORHOLDREGLER: Selv om landet nå har åpnet opp igjen for turister, både fra andre europeiske land og innad i Spania, tas det klare forholdsregler for å unngå smitte. Her rydder vaktene stranda etter at den er stengt for dagen. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
TAR FORHOLDREGLER: Selv om landet nå har åpnet opp igjen for turister, både fra andre europeiske land og innad i Spania, tas det klare forholdsregler for å unngå smitte. Her rydder vaktene stranda etter at den er stengt for dagen. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

– Jeg er ikke bekymret for nordmenn som kommer. Vi er liksom så pliktoppfyllende. Og heller ikke for svensker, som det også er mange av her. Men jeg er bekymret for engelskmenn, det må jeg faktisk innrømme. Og så er man bekymret for perioden når alle fra Madrid kommer ned hit under sommerferien i juli og august, sier Primstad.

På samme måte som mange nordmenn sverger til hytter på fjellet eller ved sjøen, har nemlig mange fra den hardt rammende Madrid-regionen feriehus her nede, forklarer hun.

– Jeg tror det kommer en oppblussing. Jeg håper bare inderlig at den ikke blir så stor.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Frykter nordmenn uteblir

I dag har Primstad hentet tilbake én enkelt ansatt, i tillegg til at hun selv jobber i restauranten. I tillegg har to sagt opp for å reise hjem til sine egne familier når grensene åpna til andre europeiske land. Fra første juli henter hun tilbake ytterligere to av sine ansatte.

– Vi er veldig spente på utviklinga. Jeg håper at vi er tilbake på 75 prosent av normaldrift i løpet av sommeren, men jeg tror ikke det er realistisk med mer enn 50 prosent, innrømmer hun.

ÅPEN IGJEN: Den norske restauranten La Luna er åpne igjen. Nå håper den norske eieren at besøkene skal ta seg opp over sommeren. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
ÅPEN IGJEN: Den norske restauranten La Luna er åpne igjen. Nå håper den norske eieren at besøkene skal ta seg opp over sommeren. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

Primstad tror imidlertid ikke så mange nordmenn vil være blant turistene som vender tilbake til Spania og Torrevieja-regionen denne sommeren.

De norske karantenebestemmelsene er én av årsakene, men i tillegg tror hun mange av de eldre nordmennene velger å holde seg hjemme fram til neste år, i frykt for egen helsesituasjon.

– Jeg tror nok dessverre at mange av pensjonistene uteblir, men jeg håper at en del av de litt yngre voksne bestemmer seg for å ta turen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer