Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lockerbie-bomben for retten

- Agentene kan bli straffet med opp til 30 års fengsel hvis de blir funnet skyldig i å ha medvirket til massedrapet på 270 mennesker. Den som ga ordren om å sprenge bomben kan trolig gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa advokat Mark Zaid, som representerer pårørende til folk som mistet livet da en bombe sprengte Pan Ams rute 103 over den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988. 259 flypassasjerer og 11 personer på bakken omkom. Deres etterlatte har måttet leve med mye uvisshet siden den gang. Nå håper mange at en rettssak kan gi dem flere svar. Søsteren til en av de omkomne uttrykte det slik i ettermiddag:

- Denne rettssaken blir ikke et sluttkapittel for det som skjedde, men en begynnelse. Når mennene forklarer seg får vi kanskje et svar på hvorfor dette skjedde og hvem som sto bak, sa Pamela Dix til CNN.

Ingen tror at agentene handlet etter eget initiativ da bomben ble sprengt. Zaid utelukker ikke et sivilt søksmål mot den eller de som ga ordren.

Ofret to

Libyas leder Muammar Gaddafi valgte i dag å utlevere etterretningsagentene Lamen Khalifa Fhimah og Abdel Basset Ali al-Megrahi (46) til Nederland etter en lang diplomatisk dragkamp og trusler om sterkere sanksjoner mot landet.

Afrikas president Nelson Mandela og FNs generalsekretær Kofi Annan spilte en nøkkelrolle under forhandlingene. Annan var tydelig lettet over at arrestasjonen lyktes. Utleveringen førte til at sanksjonene mot oljenasjonen ble suspendert. FN-lederen skulle ta kontakt med Sikkerhetsrådet allerede i kveld for å få opphevet dem helt, en prosess som tar 90 dager.

Skotsk rett

De to mistenkte ble fløyet fra Libyas hovedstad Tripoli til flyplassen Valkenburg i nærheten av Haag. Like etter flyet landet ved 16-tida i ettermiddag ble mennene arrestert av nederlandsk politi. Agentene vil bli stilt for retten i Nederland, men skal dømmes av en skotsk domstol uten jury. Tre dommere vil bli oppnevnt i løpet av kort tid. Etter skotsk lov må en rettssak starte innen 110 dager, men ekspertene tror det vil ta opptil to år før dommen faller.

Kofi Annan sa i dag at han er sikker på at de tiltalte vil få en rettferdig dom.