Lockerbiefunn i Norge kan frikjenne Libya

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Når Lockerbie-rettssaken i morgen gjenopptas i Camp Zeist i Nederland, vil Norge etter alt å dømme stå i fokus. Skotske advokater har gjort vitneavhør i Oslo, som kan føre til at Lockerbie-saken tar en ny vending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at rettssaken har vart i seks måneder, rettes stadig mer av søkelyset mot Syria og den palestinske terroristlederen Ahmed Jibril i stedet for mot Libyas diktator, Moammar Kadhafi.

Fem palestinere som er bosatt i Norge ble for et par uker siden avhørt av POT og to skotske advokater i en suite på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo. En av de fem var trolig sønnen til den avdøde palestinske terroristen Mobdi Goben. POT fikk overlevert dokumenter og nedtegnelser som viser at det var den palestinske organisasjonen Folkefronten for Palestinas frigjøring - Generalkommandoen (PFLP-GC) og ikke libyske terrorister som sprengte Pan Am-flyet over Lockerbie i lufta 21. desember 1988.

Smuldrer?

Gobens sønn lever i Norge under falsk identitet. Avhørene i Oslo og papirer som Goben etterlot sønnen, kan føre til at tiltalen smuldrer mot de to libyerne Abdel Basset al-Megrahi og Al-Amin Khalifa Fahima, som siden mai har stått tiltalt for Lockerbie-attentatet.

Det var den 4. oktober at forsvarerne i Lockerbie-saken ba om tid til undersøkelser av nye spor. Disse førte altså til Norge. Trolig er alle de fem palestinerne som ble avhørt i Oslo, avhoppere fra Ahmed Jibrils organisasjon PFLP-GC.

«Professoren»

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver i en stor artikkel om den nye vendingen i Lockerbie-saken i dagens utgave at en av Gobens fortrolige har overlevert norsk politi dokumenter og nedtegnelser etter den palestinske terrorlederen Goben. Goben, med tilnavnet «Professoren», er mistenkt for å ha lagd bomben som førte til at 259 passasjerer og besetningsmedlemmer ble drept da Pan Am rute 103 underveis fra London til New York ble sprengt over den skotske landsbyen Lockerbie. 11 innbyggere i landsbyen ble også drept.

Etter det Dagbladet forstår, må «den fortrolige» som har gitt norsk politi de sensasjonelle papirene, være Gobens sønn. Det går ikke fram av Der Spiegels dokumentasjon om Goben overlot papirene til sin sønn som en form for tilståelse, eller om det er sønnen som har tatt initiativet til overleveringen. Goben døde i Syria av naturlige årsaker.

Stor opphisselse

En av konvoluttene som er overlevert norsk politi, skal inneholde en nøyaktig beskrivelse av hvordan bomben i Pan Am-flyet ble bygd og fungerte og hvordan den ble smuglet om bord i flyet.

- Det gjenstår å få bekreftet om papirene er ekte, men opphisselsen til både aktoratet og forsvarerne tyder på det, skriver Der Spiegel.

Advokaten William Taylor, som forsvarer den ene libyeren, sier han nå sitter på en skatt som kan frikjenne hans klient.

I sitt arbeid med saken har Der Spiegel fulgt sporene både til Norge, Syria og Tyskland. Funnene svekker tiltalen mot de to libyerne, men styrker derimot teorien om at bakmennene satt i Iran og at sprengningen av flyet var Irans hevn etter at et iransk jetfly ble skutt ned fra den amerikanske rakettkrysseren «Vincennes» i juli 1988. Oppdraget med å hevne nedskytingen ble gitt til PFLP-GC. Jibril skal ha skrytt av at han fikk ti millioner dollar for jobben.