NÅ AVGJØRES DET: Når Eirik Jensen ankommer retten onsdag, skal lagdommer Kristel Heyerdahl holde sin rettsbelæring. Deretter vil to av juryens tolv medlemmer forvsinne, før de resterende ti trekker seg tilbake og avgjør skyldspørsmålet. Foto: Bjørn Langsem
NÅ AVGJØRES DET: Når Eirik Jensen ankommer retten onsdag, skal lagdommer Kristel Heyerdahl holde sin rettsbelæring. Deretter vil to av juryens tolv medlemmer forvsinne, før de resterende ti trekker seg tilbake og avgjør skyldspørsmålet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Eirik Jensen

Loddtrekning kan avgjøre Jensens skjebne

Når to navn trekkes fra en urne i dag, går Jensen-juryen fra tolv til ti medlemmer. De to stemmene som forsvinner kan bli avgjørende for om han blir funnet skyldig eller ikke.

I dag holder lagdommer Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring for juryen i Borgarting lagmannsrett i rettssaken mot Eirik Jensen.

Der skal de tolv jurymedlemmene som til nå har fulgt saken over 76 rettsdager bli veiledet om jussen i saken og hvilke beviser fagdommerne mener er de mest sentrale.

Men det er bare ti av de tolv som får være med tilbake i enerommet der Eirik Jensens skjebne avgjøres.

Følg rettsbelæringen gjennom dagen på Dagbladet TV! Vi har direktesending fra 08.40.

Loddurne

Det skjer ved hjelp av loddtrekning, der to av jurymedlemmene som har satt livet på vent siden 28. august i fjor trekkes ut, og dermed ikke får være med på å svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Bare juryens ordfører er fredet før trekningen, og skal være med på rådslagningen etter rettsbelæringen.

- IKKE ENKELT: Eirik Jensen møtte pressen like etter sin appell til juryen. Her avslører han sine helgeplaner, og hva han tenker om prosedyrene. Video: Per Ervland Vis mer

Før loddtrekningen får hvert jurymedlem et nummer fra 1 til 11. Samtidig legges det elleve nummererte trestykker i en urne, som lagdommeren trekker fra.

- Hvis det trekkes en mann først, så må den neste være en kvinne. Kjønnsbalansen skal være lik, sier Rune Bård Hansen, lagdommer i Agder lagmannsrett og medlem av dommernes mediegruppe.

- Det kunne sikkert blitt trukket digitalt, men det er et litt høytidelig ritual, tilpasset alvoret i sakene som blir behandlet av jury, sier Hansen.

Partene har ingen mulighet til å påvirke loddtrekningen.

- Hvordan tror du det er å ikke få være med på å stemme i en sak en har fulgt i ukevis?

- Det kan nok føles både som en lettelse og en ergrelse, slik er vi mennesker ulike.

Halvparten skal være menn, og halvparten kvinner. Det betyr at én mann og én kvinne i morgen forsvinner ut av juryen.

Sju av disse ti må svare «ja» på spørsmålene fra dommerens spørsmålsskrift for at Jensen skal bli funnet skyldig.

Avgjørende stemmer

Dermed kan de to stemmene som ryker ut fra juryen i morgen bli svært avgjørende i hva juryen kommer fram til. Det trengs altså fire jurymedlemmer til å svare «nei» for å frifinne Jensen på hvert enkelt spørsmål, og de to stemmene som forsvinner kan enten ha gått i favør eller disfavør av den korrupsjons- og narkotiltalte eks-politimannen.

Før retten ble satt 28. august i fjor, møtte totalt 15 personer, klare for jurytjeneste. Da ble en pensjonert økonomikonsulent på 60 år og en pilot på 31 år skutt ut av Eirik Jensens forsvarere. Spesialenheten skjøt ut en 62 år gammel mann som tidligere gikk på befalsskolen med Jensen.

JENSEN: Prosedyrene i rettssaken mot Eirik Jensen har fortsatt i dag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Pool Vis mer

Dermed har de tolv resterende medlemmene nå sittet i 76 rettsdager som norgeshistoriens siste jury. I løpet av disse snart fem månedene har de ikke fått diskutere saken med familie, venner eller andre. De har også blitt oppfordret til å holde seg unna mediene, og kan ikke uttale seg om saken på sosiale medier.

Kan bruke flere dager

Når de nå trekker seg tilbake i enerom, fortsetter hemmeligholdet. Juryen vil bli plassert på et enerom uten at noen av fagdommerne får involvere seg i diskusjonene. Juryen kan imidlertid spørre fagdommeren om spørsmålsskriftet.

Det er fullstendig uvisst hvor lang tid juryen vil bruke på å komme til et svar på de fire spørsmålene i denne saken.

I Orderud-saken brukte juryen 29 og en halv time på å diskutere de i alt 25 spørsmålene før de stemte. I Nokas-saken brukte juryen to dager på diskusjonene.

I utgangspunktet kan juryen bli sittende til langt på kveld hver dag, og beskjed om at de har kommet til en kjennelse vil komme omkring en time før opplesning.

Får med bevis

Med seg på bakrommet får juryen med seg spørsmålsskriftet fra dommeren. I tillegg kan de ta med seg bilder, tegninger, kart og andre gjenstander som er lagt fram under hovedforhandlingen.

I denne saken får imidlertid juryen også ta med seg de mye omtalte tidslinjene, som har vært det kanskje største stridstemaet i bevisføringen.

De over tusen sidene i Spesialenhetens tidslinje inneholder alt fra telekommunikasjon, bompasseringer, bruk av bankkort, kontantinnskudd, reiser, møter og Cappelens øvrige kontakt med hasjligaen mellom 2009 og 2014.

De har vært et svært viktig dokument både i tingretten og lagmannsretten. Spesialenheten måtte imidlertid redigere sine tidslinjer etter protester fra Jensens forsvarere, samtidig som eks-politimannens team fikk legge fram et eget dokument med aktuelle politiaksjoner og annet som skjedde i periodene der Cappelen hevder Jensen bidro til hasjsmuglingen.

Før juryen trekker seg tilbake vil altså lagdommer Heyerdahl holde et foredrag, hvor hun slår fast hvilken forståelse av loven og rettsreglene juryen må legge til grunn.

Hun må forsikre seg om at juryen ikke misforstår jussen i saken, noe juryen plikter å holde seg til. Men hun vil også gå gjennom det hun og de to andre fagdommerne mener er de viktigste bevisene i saken, og hvilken vekt de ulike bevisene bør få. Uttalelsene om bevisene er bare veiledende for juryen.