Lofot-vei koster flesk

TROMSØ (Dagbladet): Fastlandsforbindelsen til Lofoten er blitt minst 100 millioner kroner dyrere enn beregnet - før spaden er satt i jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke utført en eneste grundig analyse av trafikkgrunnlaget. Forarbeidene er basert på følelser, ikke fakta, mener forsker og sosialøkonom Bjørn Kjensli ved Nordlandsforskning i Bodø.

Lønnsom?

Kjensli har fulgt saken på nært hold helt siden 1985.

- Veien kan bli samfunnsøkonomisk lønnsom. Men da må det gjøres grundig arbeid, man må spørre hvordan man kan få størst mulig nytte av en slik investering. Akkurat det mangler i LOFAST-saken. Det blir vel gjerne slik når det ikke er egne, men fellesskapets midler som skal brukes.

Bjørn Kjensli peker på at arbeidet med første del av forbindelsen allerede er godt i gang. Det ble vedtatt av Stortinget i 1993. Og til høsten skal politikerne ta stilling til hvordan forbindelsen skal fullføres.

- Vi må huske at anslagsvis 700 millioner kroner allerede er benyttet, i tråd med stortingsvedtaket fra 93. 350 av disse millionene er brukt på brua over Raftsundet. Derfor er det realistisk å snakke om totalkostnader på rundt 1,5 milliarder kroner, sier han.

Og sjøl om utkantfolket i Lofoten og Vesterålen jubler: alarmklokkene bør ringe når veikontoret i Nordland allerede har måttet oppjustere anleggskostnadene med hele 20 prosent.

- Blir dyrt

- Prisøkningen skyldes at det er blitt dyrere å bygge tunnel, generell prisstigning, samt at veivesenets administrasjon nå er innarbeidet i kostnadene.

Til høsten skal storting og regjering velge mellom flere ulike traséløsninger.