- Lofoten er vårt ris bak speilet

Carl I. Hagen ber Siv Jensen sette hardt mot hardt i asylforhandlingene med KrF og Venstre. - Tru med oljeboring i Lofoten, er hans råd.

- KAN TRUE MED LOFOTEN: Her er tidligere Frp-formann Carl I. Hagen og FrP-leder Siv Jensen fotografert under fylkesårsmøtet i Oslo FrP på Håndverkeren i Oslo forrige lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- KAN TRUE MED LOFOTEN: Her er tidligere Frp-formann Carl I. Hagen og FrP-leder Siv Jensen fotografert under fylkesårsmøtet i Oslo FrP på Håndverkeren i Oslo forrige lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere Frp-formannen ble forbauset da det ble kjent at Høyre/Frp-regjeringen forhandler med Venstre og KrF om hvordan regjeringens samarbeidsavtale om asylbarna skal omsettes til konkret politikk.

Nå er han svært kritisk til det han oppfatter som støttepartienes forsøk på omkamp om sentrale spørsmål i avtalen - og oppfordrer partileder Siv Jensen å sette foten ned.
    
- Det er ikke bare KrF og Venstre som har ris bak speilet, regjeringen har også det, sier Hagen til Dagbladet.

- Dersom KrF og Venstre går bort fra avtalen vi har inngått med dem, er det ingen grunn til at vi ikke kan gå til Arbeiderpartiet for å få flertall for å sette i gang en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten. Det er mye vi kan få til med Ap, advarer han.

At regjeringen og de to støttepartiene har avtalt å frede Lofoten og Vesterålen ut stortingsperioden, var et smertelig tap for Frp, erkjenner han.
 
- Regner med at Siv setter ned foten De krevende forhandlingene fortsetter på mandag. Hele den særskilte avtalen om asyl- og innvandringspolitikken er oppe til diskusjon, men det er særlig spørsmålet om asylbarn som volder besvær. Avtalen slår fast at det skal etableres en «varig ordning» som sikrer vektlegging av barns situasjon. Hvordan dette konkret skal gjøres, er kjernen i forhandlingene:

• Regjeringen ønsker å unngå at familier som får avslag på sine søknader, kan trenere saken for å  få opphold.

• Venstre og KrF kjemper for at avtalens bud om «en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er bamefaglig forsvarlig» må bety at barns beste-prinsippet skal trumfe såkalte innvandringspolitiske hensyn.

Dette har de to partiene foreslått i Stortinget tidligere, uten hell. Forslaget ble nedstemt både av Høyre og Frp og av alle de rødgrønne partiene, inkludert SV.

Hagen mener det blir feil om Venstre og KrF får gjennomslag for dette synet i forhandlingene.

- Det er grenser for mye KrF og Venstre kan få igjennom. Det er allerede inngått en omfattende avtale mellom regjeringspartiene og støttepartiene om innvandringspolitikken. Da kan de ikke begynne med omkamper. Nå må det som står i avtalen gjennomføres, sier Hagen.

- Det virker nesten som om Venstre og Krf ønsker Arbeiderpartiet tilbake. Jeg regner med at statsminister Erna Solberg (H) og Siv setter ned foten på et stadium, legger han til.
 
- For mye makt Hagen er dermed helt på linje med Frp's nestleder Per Sandberg, som i januar - like før de pågående forhandlingene på Stortinget ble kjent - gikk ut mot KrF og Venstre med et tilsvarende budskap.

Støttepartiene utnytter at regjeringspartiene er avhengighet av deres støtte for å få gjennomslag for politikken sin, hevdet Sandberg da.

- Jeg synes rett og slett at KrF og Venstre har tatt til seg altfor mye makt gjennom å gjøre et veldig godt budsjett fra regjeringen litt dårligere. Her har KrF og Venstre tatt noen seire som jeg betrakter som tap for Fremskrittspartiet. Og jeg tror ikke vi skal ha noen flere sånne gjentakelser. KrF og Venstre bør måles ut fra sin størrelse, og ikke hvor mye tran de inntar, sa Frp-nestlederen til NRK.

Venstre og KrF svarer Hagen:

- Vi skal bare konkretisere en avtale som allerede er inngått, hele regjeringssamarbeidet står ikke på spill, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.  

- Og så er det som det alltid er i politikken: Det er ikke den slemmeste som vinner, men den som vinner flertall for politikken sin, legger hun til. 

Også KrFs Geir Bekkevold forsikrer at det er gjennomføringen av den allerede inngåtte avtalen som står på dagsorden - ikke omkamper fra Nydalen-forhandlingene, da firepartisamarbeidet ble meislet ut. Hagen «må roe seg litt», mener han.   

- Han må passe seg så han ikke blir totalt utspilt fra den politiske arenaen. Dette henger jo ikke sammen, sier Bekkevold, som selv deltar i forhandlingene.
   
- Hagen skal tidsnok få vite hva resultatet blir, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer