- Lofoten kommer aldri til å skje

Venstre-leder Trine Skei Grande sier oljebransjen bare kan glemme Lofoten etter Parisavtalen. Oljelobbyist Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener området er like aktuelt som før.

- LIKE INTERESSANT: Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Parisavtalen. Oljeindustrien mener likevel at dette ikke endrer muligheten for olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen. Bildet er fra Reine i Lofoten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- LIKE INTERESSANT: Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Parisavtalen. Oljeindustrien mener likevel at dette ikke endrer muligheten for olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen. Bildet er fra Reine i Lofoten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Paris-avtalen.

Det overordnede målet med avtalen er ifølge siste utkast å «holde økningen i gjennomsnittlig global temperatur godt under 2 grader over førindustrielle nivåer», men samtidig å arbeide for å begrense temperaturøkningen ytterligere til 1,5 grader.

For å nå dette målet sikter partene i avtalen mot en topp i utslippene av klimagasser «så snart som mulig».

- Målet om å begrense temperaturøkning til 1,5 grader gjør at alle norske planer for utvinning av olje og gass må revideres. Det å åpne nye felt i Lofoten og Vesterålen for å utvinne olje og gass ville vært å lure industrien med på en satsing som aldri vil vare. Det ville gitt svært kortvarige arbeidsplasser, sier Grande.

- Betydelig utfordring Flere norske klimaforkjempere sa til Dagbladet på lørdag at avtalen vil bety full stans i norsk olje- og gassproduksjon i løpet av kort tid. Det mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, er «meningsløse påstander».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer