Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lofoten kommer aldri til å skje

Venstre-leder Trine Skei Grande sier oljebransjen bare kan glemme Lofoten etter Parisavtalen. Oljelobbyist Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener området er like aktuelt som før.

- LIKE INTERESSANT: Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Parisavtalen. Oljeindustrien mener likevel at dette ikke endrer muligheten for olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen. Bildet er fra Reine i Lofoten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- LIKE INTERESSANT: Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Parisavtalen. Oljeindustrien mener likevel at dette ikke endrer muligheten for olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen. Bildet er fra Reine i Lofoten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Lørdag forpliktet nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser, i det de skrev under på Paris-avtalen.

Det overordnede målet med avtalen er ifølge siste utkast å «holde økningen i gjennomsnittlig global temperatur godt under 2 grader over førindustrielle nivåer», men samtidig å arbeide for å begrense temperaturøkningen ytterligere til 1,5 grader.

For å nå dette målet sikter partene i avtalen mot en topp i utslippene av klimagasser «så snart som mulig».

- Målet om å begrense temperaturøkning til 1,5 grader gjør at alle norske planer for utvinning av olje og gass må revideres. Det å åpne nye felt i Lofoten og Vesterålen for å utvinne olje og gass ville vært å lure industrien med på en satsing som aldri vil vare. Det ville gitt svært kortvarige arbeidsplasser, sier Grande.

- Betydelig utfordring Flere norske klimaforkjempere sa til Dagbladet på lørdag at avtalen vil bety full stans i norsk olje- og gassproduksjon i løpet av kort tid. Det mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, er «meningsløse påstander».

Direktøren sier også at oljebransjens interesse for å  utvinne olje i Barentshavet, Lofoten og Vesterålen er like stor som før klimaavtalen ble inngått, og at sjansene for at det vil bli oljeboring heller ikke er endret.

- Ambisjonen om å redusere industriens klimagassutslipp med 43 prosent innen 2030 er en betydelig utfordring for oljebransjen, men disse ambisjonene er ikke nyheter for oss. Vi har stilt oss bak disse tiltakene, og vi kjente til dem da oljebransjen i 23. konsesjonsrunde søkte om å utvinne olje og gass i Barentshavet. Interessen og mulighetene er derfor like stor som før, det gjelder også Lofoten og Vesterålen.

- Konkurransefortrinn Schjøtt-Pedersen peker på at Europa vil være avhengig av norsk gass for å nå klimamålene og unngå bruk av europeisk kull, og sier at løsningen ligger i å gjøre norsk olje og gass renere.

- Oljeindustrien og staten må drive målrettet teknologiutvikling for å redusere utslippene og utvikle teknologi for oppsamling og lagring av karbonutslipp. Her ligger Norge allerede i verdenstoppen. Derfor har vi et konkurransefortrinn når oljebransjen også utenfor Europa nå må redusere utslippene, sier Schjøtt-Pedersen.

Han får støtte av Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen.

- Avtalen er ikke overraskende, og målet om 1,5 grader er ikke realistisk uansett. Til det har vi forurenset for mye allerede. Det viktigste ved avtalen er å utvikle teknologi for å produsere olje og gass uten utslipp, og da kan man i teorien drive oljevirksomhet hvor som helst, sier Lier-Hansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media