- Lofoten og Vesterålen er vanskelig å gi seg på i forhandlingene

I dag skal Høyre avklare hva som er partiets hovedkrav når regjeringsplattformen skal snekres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - I dag ber jeg sentralstyret om et formelt mandat til å starte en prosess med KrF, Venstre og Frp. Når vi kommer i gang, er det en historisk begivenhet. Uansett utfall skal alle partiene ha innflytelse og seire. Men vi skal også ha et felles prosjekt.

Det sa Høyre-leder Erna Solberg i sin innledning til partiets sentralstyre og stortingsgruppe, som i dag møtes for første gang etter valgseieren.

Den påtroppende statsministeren har samlet troppene på flyplasshotellet Radisson Blue på Gardermoen for å avklare hva som er partiets hovedkrav når regjeringsplattformen skal snekres. 

- Over helgen setter vi oss ned, alle fire, rundt det samme bordet. Med oss har vi et felles løfte til velgerne: Et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Det forplikter, for alle partiene, fortsatte hun.

- Alle skal med Da hun møtte pressen i etterkant, ble Høyre-lederen bedt om å kommentere hvordan mandatfordelingen blant de borgerlige partiene vil påvirke de kommende forhandlingene.

- Noe vil selvfølgelig avspeile styrkeforholdet, og så vil noe avspeile alternativmulighetene til de ulike partiene. Det er alltid sånn at når du sitter i en regjering, så må du sikre at alle partier føler at det de før ut av å sitte i den regjeringen, er mer enn det de ville fått ved ikke å sitte i den regjeringen. Da vil noen ha bedre forhandlingskort enn andre, for å si det sånn. Sånn er situasjonen: Forhandlingskortene er litt ulikt fordelt, sa Solberg. 

- Det er noen viktige saker for sentrumspartiene som de bare oppnår ved å sitte i tett samarbeid med oss. De har standpunkter som ikke har stortingsflertall bak seg, og på noen saker må vi samarbeide med andre for å få gjennomslag, og Fremskrittpartiet også. Det er en kalkulering man må tenke gjennom i et sånt samarbeid, fortsatte hun.

På direkte spørsmål om hun er villig til å gå inn for vern av Lofoten og Vesterålen, som Venstre og KrF har satt svært mye inn på, svarte Solberg:

- Det er en sak der det er flertall i Stortinget for konsekvensutredning. Så det er en sak det vil være vanskelig å gi seg på i forhandlingene.

- En sliteseier I innledningen til sentralstyret og stortingsgruppa fortalte Høyre-lederen med patos om ferden fra valgnederlag i 2005 til valgseier i 2013, og særlig om snuoperasjonen fra 2006 av. Da ble partiet ifølge partilederen enig om å jobbe «med virkelige løsninger for virkelige problemer for virkelige mennesker».  

- Og det er i politikk som det er ellers: Noen seire føles bedre enn andre. Denne seieren, må jeg innrømme, er en av de aller, aller beste. For dette er en skikkelig sliteseier, sa hun. 

- Det har vært en sliteseier også fordi mange har forsøkt å splitte oss. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmål om hvem vi helst ikke vil samarbeide med, fortsatte hun.

Hun kom også med et stikk til de på rødgrønn side som har forsøkt å forklare valgnederlaget med at velgerne egentlig ikke ville ha ny politikk, men friske ansikter. 

- Rett nok er jeg, Jan Tore og Bent over gjennomsnittet kjekke, men at vi er så mye friskere enn motparten vet jeg ikke. Om dette hadde vært en missekonkurranse, er jeg usikker på om jeg hadde vunnet, sa hun - til latter fra salen.