Lofoten uten strøm

25 000 mennesker i stupmørket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En feil i Statnetts tilførsel til Lofoten gjør at Lofoten kun får halv spenning på strømmen. For å ikke få ødelagt utstyr, har Lofotkraft stengt strømforsyninga til Lofoten.

Nå arbeides det med å rette feilen som skyldes jordfeil eller fasebrudd på linjene Nordre Nordland og Søndre Troms, skriver Lofotposten.
Lofotkraft vet ikke når strømmen er tilbake igjen, var meldinga klokka 23.30.

- Hele Lofoten er uten strøm, får Dagbladet opplyst hos Lofotkraft.

- Hvor alvorlig er situasjonen?

- Blir det langvarig, er det alvorlig. Da vil vi vurdere sonekjøring, slik at alle har strøm to timer av gangen. Det kommer vi ganske snart til å vurdere, sier informasjonsansvarlig p.t., Siri Sund, hos Lofotkraft.

- Vi er i løpende dialog med Statnett, fordi etter det vi vet nå er ikke feilen i vårt nett, sier Sund.

- Vi har hatt en del henvendelser fra publikum, sier hun til Dagbladet.

Forholdsregler
Lofotkraft ga ifølge Lofotposten på tampen av fjoråret ut ei brosjyre hvor de ga tips til hvordan befolkninga i Lofoten bør forholde seg ved langvarige strømbrudd.

Scenarioet var strømbrudd på i verste fall opptil to uker og spesielt i kombinasjon med ekstremvær, kan konsekvensene bli store.

Her er noen tips:
Tenk varme, lys og mat Varme: Ha en ekstern varmekilde tilgjengelig Lys: Ha hodelykter til alle i familien og sikre at du har nok batterier til både disse og til en lommelykt. Anskaff en oljelampe. Denne lyser bedre og er sikrere enn stearinlys. Mat: for å kunne lage mat anbefales det innkjøp av en primus. Da er du også sikret varmt vann.