Krigen mellom Israel og Hamas

«Løft opp hendene»

Natt til onsdag satte det israelske militæret i gang en militæroperasjon mot Shifa-sykehuset på Gazastripen. Soldater skal ha gått rom til rom, ifølge rapporter.

Natt til onsdag 15. november satte det israelske militæret i gang en målrettet aksjon mot Hamas i en del av Shifa-sykehuset på Gazastripen. IDF mener denne videoen er fra aksjonen. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: IDF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det israelske militæret (IDF) satte natt til onsdag i gang en målrettet aksjon mot Hamas i en del av Shifa-sykehuset på Gazastripen.

Målet var å nedkjempe Hamas' påståtte kommandosenter ved sykehuset og redde gisler, het det i meldingen fra IDF. Aksjonen pågår ennå, melder nyhetsbyrået Reuters like før klokka 11.50 norsk tid.

Mandag formiddag meldte det israelske militæret at de hadde drept fem angivelige Hamas-krigere ved sykehuset, og at det er blitt funnet våpen på sykehuset.

Det skal ikke ha vært noen gisler på stedet.

- ALTFOR LANGT: Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener Israel har gått «altfor langt» ved å gå til aksjon mot Shifa-sykehuset på Gazastripen. Foto: IDF
- ALTFOR LANGT: Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener Israel har gått «altfor langt» ved å gå til aksjon mot Shifa-sykehuset på Gazastripen. Foto: IDF Vis mer

- Rom til rom

Israelske medier melder at IDF gikk rom til rom inne på Shifa-sykehuset. Nylig offentliggjorte bilder fra IDF viser israelske soldater i aksjon.

Til Al Jazeera opplyser en talsperson for de Hamas-styrte helsemyndighetene på Gazastripen at de israelske styrkene blant annet lette gjennom kjelleren ved sykehuset.

Nyhetsbyrået AFP har vært i kontakt med folk på sykehuset som sier at dusinvis av israelske soldater, noen med ansiktsmasker, raider sykehuset og skyter i luften.

«Alle menn over 16 år, løft opp hendene. Gå ut av bygningen mot gårdsplassen og overgi deg», beordret en soldat på arabisk gjennom en høyttaler til dem som søkte ly inne i sykehuset, opplyser en journalist som befant seg der inne til AFP.

En lege ved sykehuset avviser IDFs anklager om at sykehuset har blitt brukt av Hamas, melder nyhetsbyrået Reuters.

DREPT: Norske Ghada El-Najar fra Oslo skal ha blitt drept i et luftangrep i Gaza søndag morgen 12. november, sier familien hennes i Norge. Vis mer

- Gått altfor langt

Sykehuset er det største på Gazastripen. Det er blitt omringet som en del av den israelske bakkeoffensiven, og Israel hevder at militante driver med fordekt militærvirksomhet fra sykehusets område. Dette er blitt avvist fra palestinsk side.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han er svært bekymret for kamphandlingene ved flere sykehus og militæraksjonen ved Shifa-sykehuset på Gazastripen.

- Dette forverrer den allerede forferdelige humanitære situasjonen i Gaza. Dette har gått altfor langt og kan ikke aksepteres, sier Eide i en epost til NTB.

- Vi har gjentatte ganger understreket partenes plikt til å etterleve humanitærrettens regler og beskytte sivilbefolkningen som er rammet av denne konflikten. Partene plikter å beskytte sivile uansett hvor de velger å oppholde seg, og har et særlig ansvar for å beskytte sykehus og andre essensielle sivile funksjoner, legger utenriksministeren til.

Søker i kjelleren

En talsperson for palestinske helsemyndigheter forteller Al Jazeera at IDF søker i kjelleren på Shifa-sykehuset, melder Reuters.

- IDF-styrkene består blant annet av helsepersonell og arabisktalende personer som har gjennomgått spesifikk opplæring for å forberede seg på dette komplekse og sensitive miljøet, med den hensikt å ikke skade de sivile, skriver IDF.

I en uttalelse forteller palestinske helsemyndigheter at de holder Israel ansvarlig for livene til helsepersonell, pasienter og fordrevne på Shifa-sykehuset, melder Reuters.

Fikk advarsel

GAZA: Lørdag 11. november gikk strømmen på Al Shifa-sykehuset i Gaza igjen. Nå kjemper blant annet 39 spedbarn mot døden. Reporter: Edward Stenlund. Video: Al Jazeera / AP / Twitter Vis mer

Under en time før Israels uttalelse sa en talsmann for helsedepartementet i Gaza at Israel hadde advart sykehuset om at de ville utføre militæroperasjonen «i løpet av de neste minuttene».

En lege som var til stede på Shifa-sykehuset, forteller CNN at de fikk en advarsel 30 minutter før den israelske operasjonen startet.

- Vi ble bedt om å holde oss unna vinduene og balkongene. Vi kan høre de pansrede kjøretøyene, de er svært nær inngangen til komplekset, sier Dr. Khaled Abu Samra til kanalen.

Raser mot USA

GAZA: Det siste døgnet har Israel utført luftangrep mot og nær flere sykehus i Gaza. Reporter: Emma Dalen. Video: X. Vis mer

Den israelske aksjonen mot sykehuset kommer kort tid etter at USA sa at de har etterretningsopplysninger som viser at Hamas har en kommandosentral under sykehuset.

Det er det samme Israel har hevdet i lang tid. De har omringet Shifa-sykehuset og mener det ligger oppå et underjordisk hovedkvarter for militante Hamas-medlemmer.

Hamas har hele tiden nektet for at det er militante ved sykehuset. De mener USA og president Joe Biden er ansvarlig for Israels operasjon mot sykehuset etter at de delte sine etterretningsopplysninger tirsdag.

- Det ga Israel grønt lys til å utføre raidet, melder Hamas ifølge Reuters.

En anonym talsperson i Det hvite hus forteller Reuters at sykehus og pasienter må beskyttes.

- Vi støtter ikke et luftangrep mot sykehus og vi ønsker heller ikke skuddvekslinger der uskyldige og syke mennesker som prøver å få den helsehjelpen de fortjener, blir fanget i kryssilden, sier talspersonen.

Rundt 50 000 internt fordrevne skal ha søkt tilflukt på eller rundt Shifa-sykehuset, ifølge helseministeren i Hamas-styrte Gaza. Sykehuset er det største på Gazastripen.

Hamas-myndighetene sier at 650 pasienter og ytterligere 5000–7000 sivile er innesperret på sykehusområdet av krigshandlingene utenfor. Videre sier de at 40 pasienter har dødd de siste dagene, inkludert tre for tidlig fødte spedbarn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer