Løfte: Fast hjemmehjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg vil ha slutt på gjennomtrekken i de gamles stuer. Han ønsker seg tryggere og bedre hjemmehjelp-tilbud og vil derfor gi de eldre fast hjemmehjelp. Altså et ansikt de eldre kjenner - og ikke minst; en person som kjenner dem og deres behov. Med «fast» mener ikke Stoltenberg nødvendigvis én hjemmehjelp, men færre. Ap\'s kommune-politikere skal forsøke å rydde opp i vaktordninger, turnuser og stillingsbrøker, lover statsministeren.

Forslaget er godt og tas utvilsomt imot med glede av eldre og pårørende. At gamle med omsorgsbehov må forholde seg til svært mange forskjellige hjelpere og stadig nye rutiner, er et stort problem. Det skaper usikkerhet og angst.Men én ting er å foreslå fast hjemmehjelp, en annen er å gjennomføre det. Kompliserte turnuser, stor andel deltidsansatte, høyt sykefravær og kommunale ressurser, gjør det vanskelig å bli overbevist om at de rødgrønne vil lykkes. De høye kravene til effektivitet blir neppe mindre. Problemet er ressursknapphet, noe debatten om stoppeklokkeomsorgen tydelig viste. Eldreomsorg ble satt kraftfullt på dagsorden under stortingsvalgkampen i 2005 da 101-åringen Haakon Lie ga effektivitetsomsorgen i Oslo et navn og et ansikt. Ap-veteranen raste mot et system der hjelperne stiller med detaljerte tidsskjemaer og ikke har tid til en kopp kaffe og en god samtale. Mange kjente seg igjen i Lies beskrivelser. De fleste gamle må nøye seg korte besøk av travle hjemmehjelpere. Hovedproblemet er at det tildeles for få timer og minutter å drive omsorg på.

Og ressursknappheten vil ikke kunne knipses bort. Beregninger fra SSB viser at det kan bli behov for titusenvis av nye pleie- og omsorgsarbeidere i relativt nær framtid. Med tanke på aldersutviklingen og generell knapphet på arbeidskraft vil det være en formidabel utfordring. Ingen kjenner framtidsprognosene bedre enn sosialøkonomen Jens Stoltenberg. Derfor vet han hva han lover. Hans og regjeringens oppgave blir å holde løftet.