Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løftebrudd

Natur og Ungdom raser mot ekstrautslipp og Mongstad-forsinkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det var nettopp denne typen løftebrudd og ekstrautslipp vi fryktet da regjeringen løp fra Soria Moria-løftene og godkjente gasskraftverket på Mongstad, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom til Dagbladet.no.

I går orienterte olje- og energiminister Åslaug Haga Stortinget om at byggingen av testanlegget på Mongstad blir ett år forsinket. I tillegg viser det seg at det vil bli for dyrt å deponere CO2 som fanges opp ved testanlegget.

Det betyr at den farlige klimagassen slippes rett ut i atmosfæren igjen.

- Løper fra løftene

Lederen i Natur og Ungdom  er fryktelig skuffet, men ikke veldig overrasket over at Regjeringen nå må løpe fra sine egne løfter

Som kompesasjon skal Staten kjøpe klimakvoter tilsvarende utslippene fram til et endelig renseanlegg er på plass på Mongstad, etter planen i 2014.

Dette er stikk i strid med regjeringens løfter fra Soria Moria.

- Det er sjokkerende å se hvor fort regjeringen løper fra løftene sine i gasskraftsaken. Vi hadde aldri fått denne typen ekstrautslipp og løftebrudd hvis regjeringen hadde stått på Soria Moria-erklæringen og krevd rensing fra dag en, sier Lahn.

SKUFFET: Her får  Åslaug Haga overrakt et sitat fra Soria Moria-erklæringen av leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn. Nå raser han mot løftebrudd på Mongstad. Foto: MORTEN HOLM/ SCANPIX
SKUFFET: Her får Åslaug Haga overrakt et sitat fra Soria Moria-erklæringen av leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn. Nå raser han mot løftebrudd på Mongstad. Foto: MORTEN HOLM/ SCANPIX Vis mer

Han mener kvotekjøp er en altfor lettvint løsning.

- Det holder ikke for et rikt land å kjøpe seg fri fra forpliktelser på den måten. Vi kan jo selvsagt kjøpe kvoter for alle utslippene våre, men den diskusjonen trodde jeg vi var ferdig med, sier Lahn.

Kan SV godta dette?

Natur og Ungdom krever nå at olje- og energiministeren legger alle kort på bordet og forteller hvorfor hun ikke vil begynne å bygge den CO2-rørledningen som trengs for å rense CO2-utslippene fra Mongstad og Kårstø.

- Jeg synes det er merkelig at hun som har lansert seg selv som klimaminister fra dag en kan godta dette. Jeg synes også det er merkelig om SV kan godta dette. De satte dette testrenseanlegget som forutsetning for hele Mongstad, sier Bård Lahn.

Unge Venstre raser 

Natur og Ungdom er ikke de eneste som raser over Hagas Mongstad-melding.

- Slutten på det såkalte miljøeventyret på Mongstad er nådd. SV har tapt på alle punkt, sier Anne Solsvik leder i Unge Venstre i en pressemelding.

- Løftebrudd

Hun understreker at Unge Venstre hadde store forhåpninger til SV i regjering, men nå er de fryktelig skuffet

De ble overkjørt i forhandlinger med Arbeiderpartiet og nå er kapittelet om miljø helt borte fra Soria Moria.

- Mongstad skulle renses fra dag en, være en månelanding og helt nødvendig for teknologioverføringer til andre land, sier ungdomslederen.

- Igjen velger man å kjøpe seg fri til å slippe CO2 rett ut i luften for norske olje og gass kroner, sier Solsvik.

- Fullrensing er det viktigste

Seniorforsker Asbjørn Torvanger i Cicero senter for klimaforskning mener det aller viktigste er at fullrensing og CO2-deponering er på plass fra 2014 som planlagt.

Natur og Ungdom  på sin side er redd denne forsinkelsen nå vil forskyve også det endelige gassrenseanlegget.

- Det er ikke så bekymringsfullt at CO2-rensing med deponering ved testanlegget på Mongstad mangler når pilotanlegget står ferdig i 2011, så lenge fullrensing og deponering er på plass fra 2014, sier seniorforsker Asbjørn Torvanger til NTB.

Torvanger deler dermed ikke bekymringen til naturvernorganisasjonene og ungdomspartiene. Men han legger til grunn at Regjeringen klarer å holde løftet om fullrensing fra 2014.

Der er leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken i tvil. Han frykter at denne utsettelsen kan medføre en utsettelse av hele renseanlegget på Mongstad.

Åslaug Haga understreker at denne forsinkelsen ikke skal få betydning for oppstarten av fullskala rensing i 2014.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling