Løfter Ap

Ap's sosialpolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen har æren for at partiet er i ferd med å reise seg etter vinterens katastrofetall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener statsviter Håkon Kavli etter å ha studert bakgrunnstallene i MMIs partibarometer for Dagbladet og NRK. Ap går fram 1,5 prosentpoeng og er nå større enn Høyre, som opplever et fall på 3,8 prosentpoeng.

- Det virker som Ap reiser seg igjen etter bunnmålingen på 19,1 prosent i mars. Jeg tror den siste tidas politiske utspill fra Ap's arbeidsgrupper og programkomité har hatt positiv effekt på tidligere velgere, sier Kavli.

Det er forslagene fra Bjarne Håkon Hanssens tenkelag for sosial rettferdighet som har fått størst oppmerksomhet. Gruppa kom opp med en sjupunktsplan som blant annet innebærer en garantert minsteinntekt på 120000 kroner hvis man forplikter seg til arbeid eller utdanning.

Bjarne Håkon Hanssen mener sosialgruppas forslag har hatt en positiv effekt på meningsmålingen. Men han vil dele æren med Stoltenberg:

- En god sosialpolitikk fører til at vi får mer kraft og tyngde. Det er plattformen vi slåss fra. Våre tillitsvalgte trenger den for å få selvtillit i de debattene de daglig deltar i, sier Hanssen.

Tilbakegangen til Høyre er ikke like lett å forklare: - Det er de minst lojale velgerne Høyre har mistet. De har gått til både Frp og SV, sier Kavli.

Høyre-leder har ingen forklaring på tilbakegangen.

- Jeg kan ikke se enkeltsaker som skulle ha noen effekt. Jeg tror dette bare er en korrigering av forrige måling der vi gikk voldsomt fram, sier Petersen.