Löfven: - Gledelig beskjed

Slik skal Sverige åpne opp.

ÅPNER OPP: Sveriges statsminister Stefan Löfven presenterte torsdag regjeringens plan for gjenåpning av det svenske samfunnet. Video: TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsminister Stefan Löfven holder pressekonferanse. Han sier han er stolt av at svenskene «har møtt denne krisen som ett land».

- Vi begynner å se slutten. La oss fortsette å gjøre dette sammen, til vi kan si at det er over.

- I dag kommer vi med en gledelig beskjed, som for mange er etterlengtet, sier statsministeren videre.

Presenterer plan

Han presenterer regjeringens plan for avvikling av restriksjoner. Löfven sier det er mange som har lengtet etter beskjeden som gjør det mulig å møte slekt og venner, eller dra på fest eller restaurant.

- Å leve livet som vanlig igjen, sier Löfven.

Planen som presenteres gir svar på hvordan og når det skal være mulig. Statsministeren er tydelig på at det er forutsetninger for dette.

- Budskapet i dag er ikke at pandemien er over her og nå. Snarere er det slik at hvordan vi oppfører oss framover som avgjør når vi kan ta neste steg i denne planen.

Blant prinsippene planen bygger på, er at smitten og belastningen i helsetjenesten og vaksinasjonsgraden i befolkningen skal være veiledende.

Fem steg

Steg 1 skal etter planen tre i kraft 1. juni. Da skal det blant annet innføres nye regler for idrett og konkurransearrangementer utendørs. Deltakerantallet økes til 150. Restauranter foreslås å ha åpent til 22.30, og servering av alkohol er tillatt til 22. Det blir deltakerbegrensninger for offentlige sammenkomster og arrangementer. Innendørs, med faste anviste sitteplasser, vil det kunne være 50 deltakere. Uten faste plasser er regelen fortsatt åtte deltakere. For arrangementer utendørs, med anviste sitteplasser, kan 500 personer delta. Uten faste plasser, er taket 100 personer.

Steg 2 skal tre i kraft 1. juli. Dette steget innebærer at maksantall for private sammenkomster økes fra åtte til 50 og at serveringssteders åpningstider forlenges ytterligere. Regler for maks antall personer per selskap og avstand mellom gjestene tas bort for servering utendørs. Rådet om å bare omgås sin nærmeste krets tas bort. 50 personer kan delta på offentlige sammenkomster innendørs, mens 300 kan delta om det er tilviste sitteplasser. For utendørs arrangementer kan 600 man ha deltakere, 3000 med tilviste plasser.

Steg 3 skjer i midten av juli. Steget innebærer blant annet at rådet om munnbind i kollektivtrafikken tas bort, og regler om passasjerbegrensninger for lengre reiser med buss og tog tas bort. Kommunenes mulighet til å bestemme oppholdsforbud på spesielt spesifiserte steder oppheves.

Steg 4 beregnes til september. Da skal begrensningen for private og offentlige sammenkomster tas bort.

Steg 5, det siste steget, har ikke fått en dato. Da vil alle gjenværende tiltak fjernes.

Hardt rammet

Sverige er svært hardt rammet av coronapandemien og har nå registrert 1 068 473 smittetilfeller og 14 451 dødsfall.

Dette tilsvarer 142 døde per 100 000 innbyggere, ti ganger så mange som Norge, som har registrert 14 dødsfall per 100 000 innbyggere.

Svenskene skulle egentlig lettet på flere restriksjoner etter 17. mai, men få dager før ble det besluttet å beholde de gjeldende tiltakene ut måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer