Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Löfven raser: - Direkte uansvarlig

I påska har mange svensker samlet seg på puber og uteserveringer. Det får Sveriges statsminister til å se rødt, og han truer nå med forbud.

TETT: Folk nøt en utepils i godt lag i Stockholm onsdag. Det har fått statsministeren til å rase, og true med forbud. Foto: AP Photo / Andres Kudacki / NTB scanpix
TETT: Folk nøt en utepils i godt lag i Stockholm onsdag. Det har fått statsministeren til å rase, og true med forbud. Foto: AP Photo / Andres Kudacki / NTB scanpix Vis mer

- Det er direkte uansvarlig, sier Stefan Löfven til Aftonbladet.

Dødstallene steg torsdag til 793 i Sverige, med 106 nye coronadødsfall på ett døgn - det høyeste antallet hittil. Samtidig er det 9 141 svensker som har fått påvist viruset. Ifølge Folkhälsomyndigheten kan det reelle smittetallet i Sverige ligge på mellom fem og ti prosent av befolkningen.

- Trengsel på restauranter skal unngås, og eierne har et tydelig ansvar. Det samme gjelder for uteserveringene, men også gjestene har selvfølgelig et ansvar for dette, sier statsepidemiolog, Anders Tegnell, som står i spissen for Sveriges coronastrategi.

MANGE PÅ UTESERVERINGER: I motsetning til mange andre europeiske land, har svenskene fortsatt en stor grad av frihet når det gjelder å forebygge smittespredningen. Her fra en uteservering i Stockholm onsdag. Foto: AP Photo / Andres Kudacki / NTB scanpix
MANGE PÅ UTESERVERINGER: I motsetning til mange andre europeiske land, har svenskene fortsatt en stor grad av frihet når det gjelder å forebygge smittespredningen. Her fra en uteservering i Stockholm onsdag. Foto: AP Photo / Andres Kudacki / NTB scanpix Vis mer

- Ikke tips, men forpliktelser

Svenskene har lagt seg på en mindre strikt linje enn Norge og Danmark, og det meste er fortsatt åpent i landet.

Myndighetene har likevel kommet med klare formaninger om å holde avstand og å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige.

- Ingen kommer utenom det. Det er ikke allmenne tips, men forpliktelser som hver og en er forpliktet til å følge. Man skal holde avstand og begrense den sosiale kontakten, sier Löfven.

Men hos enkelte, har han talt for døve ører, og på flere serveringssteder har det vært tett med folk i påska.

Truer med forbud

For både Löfven og Tegnell er nå tålmodigheten i ferd med å ta slutt. I helga vil det derfor gjennomføres kontroller. Om brudd oppdages, står virksomhetene i fare for å bli stengt.

- Folkhälsomyndigheten har sammen med Stockholm og de andre regionene jobbet fram en rutine for hvordan man kan stenge ned virksomheter som ikke følger reglene. Det kommer med stor sannsynlighet gjennomføres en del kontroller i helgene, som kommer til å lede til beslutninger i etterkant, om man ikke følger reglene, sier Tegnell.

- De virksomhetene som ikke følger reglene, kan det forbys, slår statsministeren fast.

Har rammet sykehjemmene hardt

Av Sveriges 793 dødsfall, er 494 av dem personer over 80 år. Særlig i Stockholm har viruset rammet sykehjemmene hardt, og over 40 prosent av de døde i regionen var sykehjemsbeboere. Ifølge SVTs tall fra tidligere denne uka, utgjør det 159 dødsfall.

Det er også svært mange sykehjem rundt om i Sverige, der det er blitt påvist coronasmitte. I et intervju med Svenska Dagbladet sier Löfven at Sverige har feilet med å skjerme den eldre befolkningen.

MARIDALEN: Svært mange valgte å ta turen til Maridalen i Oslo. Det skapte blant annet trafikkproblemer. Video: Rydning / Andresen Vis mer

- Det skulle vært bedre. Helt klart. Men vi vet derimot ikke hva det beror på. Er det de ansatte på sykehjemmene som har bidratt, eller er det at man ikke har opprettholdt besøksforbudet tilstrekkelig? Det kan være en kombinasjon av begge, sier Löfven, og legger til:

- Nei, det er naturligvis ikke bra ettersom de eldre er skjørere, og blir alvorlig syke, så det er ikke bra, sier han ifølge Expressen, som har gjengitt deler av intervjuet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!