Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Logisk brist

Det er ikke Nadia Sokolova (31) som taper mest på at hun kastes ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORRIGE UKES minst populære utkastelse var Nadia Sokolova (31). Den unge, særdeles kompetente satellitteksperten ved NTNU, ble fredag tvangssendt tilbake til Russland etter snart 11 år i Norge. De norske stat har finansiert hennes kostbare utdanning i romteknologi. NTNU og Telenor har satset på henne. Nå føres kompetansen hennes ut av landet. Canada som selvsagt står klar til å plukke opp et skarpt hode, mottar en fiks ferdig superforsker. Der i gården har man næringsvett. Nadia (Nadeja) reiste tilbake til Russland med hevet hodet og forteller at hun har takket ja å fullføre doktorgraden ved Calgary universitet.

NYHETSOPPLAG og NTNU-protester hjalp ikke. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er lojal mot Utlendingsnemnda (UNE). Nadia får svi fordi hun pendlet til studier og jobb i Oslo mens hun og ektemannen bodde i Kristiansand. Par som søker familiegjenforening har nemlig pendlerforbud de første åra. Det hjelper ikke at Nadia informerte sin kontakt i UDI om reisingen. Heller ikke dokumentasjon, vitner eller det faktum at paret var kjærester i årevis før de giftet seg, teller. UNE bedriver dyneløfting, men løfter ikke dyna godt nok. Stivbeint regelrytteri råder. At paret ble skilt brukes som bevis på at ekteskapet ikke var reelt. UNE kan tydeligvis se inn i folks hjerter. Hanssen begrunner utkastelsen med frykt for at antallet proforma-ekteskap vil øke hvis reglene endres. Nadias advokat Leif Strøm sier regelverket fortolkes i strid med hensikten bak regelen: Nemlig at noen med bevisst motiv skal trikse seg til opphold gjennom et proforma-ekteskap.

NADIA KUNNE HA søkt om opphold som spesialist allerede da hun var ferdig med masteroppgaven. Dessverre hadde hun ingen rådgivere som fortalte henne det. Da hun senere søkte som spesialist ble søknaden aldri realitetsbehandlet. Hun hadde havnet i en utvisningsspiral som blokkerte for alle andre muligheter. Det ugjennomtrengelige skillet mellom arbeidsinnvandring og familiegjenforening slår uheldig ut. Det er ellers ganske så diskriminerende at personer med opphold som følge av familiegjenforening, ikke skal kunne pendle. Det er i alle fall ikke karrierefremmende.

HANSSENS TRUMFKORT er følgende: Vi kan ikke gjøre forskjell på folk. Uttalelsen framstår absurd. Det er nettopp forskjell og siling arbeidsinnvandringspolitikken er basert på. Nadia havnet i feil kategori. Regjeringen har behov for å demonstrere «en restriktiv og kontrollert innvandringspolitikk».

Når en bil kjører inn i et garasjeanlegg, slutter GPS-en å virke. Går en kvinne med voldsalarm inn i en massiv bygning, slås alarmen av. Forskningsprosjektet til 20 millioner Nadia jobbet med, kombinerer GPS-navigasjon og treghetsnavigasjon. NTNU samarbeider med Telenor, Kongsberg Seatex og Radionor. Stipendiatstillingen ble selvsagt utlyst internasjonalt. (80-90 prosent av NTNU-søkere er utlendinger). Nadia var den beste søkeren. Hun vil helt sikkert trives i Canada.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media