Logisk brist

Det er ikke Nadia Sokolova (31) som taper mest på at hun kastes ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORRIGE UKES minst populære utkastelse var Nadia Sokolova (31). Den unge, særdeles kompetente satellitteksperten ved NTNU, ble fredag tvangssendt tilbake til Russland etter snart 11 år i Norge. De norske stat har finansiert hennes kostbare utdanning i romteknologi. NTNU og Telenor har satset på henne. Nå føres kompetansen hennes ut av landet. Canada som selvsagt står klar til å plukke opp et skarpt hode, mottar en fiks ferdig superforsker. Der i gården har man næringsvett. Nadia (Nadeja) reiste tilbake til Russland med hevet hodet og forteller at hun har takket ja å fullføre doktorgraden ved Calgary universitet.

NYHETSOPPLAG og NTNU-protester hjalp ikke. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er lojal mot Utlendingsnemnda (UNE). Nadia får svi fordi hun pendlet til studier og jobb i Oslo mens hun og ektemannen bodde i Kristiansand. Par som søker familiegjenforening har nemlig pendlerforbud de første åra. Det hjelper ikke at Nadia informerte sin kontakt i UDI om reisingen. Heller ikke dokumentasjon, vitner eller det faktum at paret var kjærester i årevis før de giftet seg, teller. UNE bedriver dyneløfting, men løfter ikke dyna godt nok. Stivbeint regelrytteri råder. At paret ble skilt brukes som bevis på at ekteskapet ikke var reelt. UNE kan tydeligvis se inn i folks hjerter. Hanssen begrunner utkastelsen med frykt for at antallet proforma-ekteskap vil øke hvis reglene endres. Nadias advokat Leif Strøm sier regelverket fortolkes i strid med hensikten bak regelen: Nemlig at noen med bevisst motiv skal trikse seg til opphold gjennom et proforma-ekteskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer