Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Logisk kupp og vrien thai-ris

Opposisjonen i Thailand, som i tre måneder har forsøkt å styrte statsminister Yingluck Shinawatra, vil gå til domstolene for å få erklært søndagens valg for ugyldig.

STEMMERETT: Velgere holder opp sine identitetskort og kjettingen som stengte porten på stemmestedet deres under søndagens valg i Thailand. Disse velgerne krevde rett til å stemme, på tvers av opposisjonens forsøk på å hinde valget. Der hvor det ikke var mulig å avholde valget må det gå om igjen seinere denne måneden. Foto: AP / Scanpix / Wally Santana
STEMMERETT: Velgere holder opp sine identitetskort og kjettingen som stengte porten på stemmestedet deres under søndagens valg i Thailand. Disse velgerne krevde rett til å stemme, på tvers av opposisjonens forsøk på å hinde valget. Der hvor det ikke var mulig å avholde valget må det gå om igjen seinere denne måneden. Foto: AP / Scanpix / Wally Santana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag sperret opposisjonen adgangen til mange stemmesteder, og rundt ti prosent av valglokalene måtte stenge. I alt ble valget helt eller delvis hindret i en femdel av valgkretsene. Dermed ble flere millioner av velgerne hindret i å stemme.

Derfor vil nå de samme politiske kreftene som på denne måten gjorde sitt beste for å ødelegge valget, ha valget kjent ugyldig. Logikken er litt snål, men frekk og freidig, et logisk kupp. Og det egentlige målet er åpenbart. Yingluck skal ikke få styre, uansett om hun er valgt av folket.

Grunnlovsdomstolen I dag, tirsdag, varslet opposisjonen en klage til Grunnlovsdomstolen. Valget må kjennes ugyldig og Yinglucks regjering oppløses, krever de.

- Vi vil hevde at valget er et brudd på Grunnloven. I en separat klage vil vi kreve partiet Pheu Thai oppløst, sa talsmannen Chavanond Intarakomalyasut, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Pheu Thai er regjeringspartiet, som ledes av statsministeren. Yingluck anklages for å ha avholdt valg under uvanlige omstendigheter, med hovedstaden Bangkok og omland under unntakstilstand.

Stadig forbudt Demokratpartiet, det største i opposisjonen, regjerte landet fra 2008 til 2011. Det skjedde fordi forløperen for det nåværende regjeringspartiet Pheu Thai, Folkemaktspartiet som til da hadde regjert, ble forbudt og oppløst av Grunnlovsdomstolen. Det opprinnelige partiet til «rødskjortene» ble skapt av Thaksin Shinawatra, broren til Yingluck, under navnet Thai Rak Thai (Thai Elsker Thai). Det ble forbudt og oppløst av Grunnlovsdomstolen i 2007.

Thai Rak Thai med Thaksin som statsminister kom til makta etter et valgskred i 2001 og regjerte til 2006 da de militære gjennomførte et statskupp. Fra 2001 til i dag har «rødskjortene» i tre ulike inkarnasjoner vunnet alle valg, og bare militære eller juridiske kupp har kunnet frata dem regjeringsmakta.

Yingluck og Pheu Thai vil vinne årets valg klart, mener alle politiske iakttakere. Valgkommisjonen vil avholde valg i de kretsene hvor velgerne ikke fikk stemt 18. februar. Men dette innebærer at Yingluck vil lede et forretningsministerium i ukevis, kanskje i måneder framover, inntil Representanthuset kan sette møte og godkjenne ei ny regjering. I mellomtida vil hun ikke være i stand til å gjøre viktige politiske vedtak.

USA advarer Samtidig kommer USA med enda en klar advarsel til opposisjonen. USA advarer mot å legge forholdene til rette for et militært kupp, som er nøyaktig hva de såkalt «gule» demonstrantene i hovedstadens gater har forsøkt å få til i snart tre måneder. Men de militære har hittil vært uvillige til å gripe inn.

- Vi vil absolutt ikke se et kupp eller mer vold. Vi ber alle parter i Thailand om å understreke hvor viktig det er å bruke demokratiske og lovlige midler for å løse politiske konflikter, sa talskvinna Jen Psaki i utenriksdepartementet i USA mandag.

Men Suthep  Thaugsuban, tidligere visestatsminister innsatt av de militære, som leder demonstrantene i gatene, vil sette demokratiet til side. Regjeringsmakta skal overlates til et ikke valgt «folkeråd», mener han, som skal overhale hele det politiske regimet før det kan avholdes valg igjen. Og da, håper Suthep, skal det bli umulig for «rødskjortene» å vinne flere valg.

Landbruksstøtte De politiske flokene for statsminister Yingluck hoper seg også opp på et helt annet hold, som kan bli farlig for henne, nemlig rismarkene. Fra Thaksins tid har de fattige og folkerike områdene i nord og nordøst vært «rødskjortene»s land, fordi de fikk landbruksstøtte, rimelige lån, skoler og helsevesen. Yingluck vant en kjempeseier i valget i 2011 med et løfte om ei statlig støtteordning for risbøndene.

Staten kjøper opp ris fra bøndene til en pris som nå ligger godt over prisen i verdensmarkedet. Og etterspørselen verden over har sunket. Staten har vansker med å få solgt risen igjen, tapene har økt kraftig og anklagene om korrupsjon i opplegget blomstrer. Det er ikke uvanlig når det gjelder offentlige arbeider i Thailand, tvert imot.

Venter på betaling Men nå har Yingluck store vansker med å finansiere ordninga og vansker med å få overgangslån i bankene. Kina har nettopp opphevet en avtale fra i fjor om kjøp av 1,2 millioner tonn ris, fordi avtalene om rishandel mellom de to land er under etterforskning med mistanker om korrupsjon. Statens rislager skal nå romme om lag 15 millioner tonn, ifølge tall fra industrien som nyhetsbyrået Reuters har hentet inn.

Mer enn en million bønder venter på betaling for risen. Og noen steder på landsbygda protesterer de og stenger veiene. Dette er kjernevelgerne til Yingluck, som hun står i fare for å skyve fra seg.

Hele Norges coronakart