Løgn og behag

Forfattere, forskere og presidenter. Jugepaver hele gjengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR BLE DET egentlig greit å juge? Mulig det er jeg som er treig, men jeg trodde ikke sånt var greit. I hvert fall ikke for voksne, velutdannede mennesker. Like fullt: I løpet av de siste par månedene har en rekke eller respekterte samfunnsborgere blitt tatt i løgn.

FØRST UT VAR forskerne. Koreanske Hwang Woo-suk påsto han hadde klonet befruktede menneskelige eggceller. Jug. I vår andedam skrøt overlege Jon Sudbø av at han hadde funnet en sammenheng mellom bruk av medikamenter og risikoen for kreft i munnhulen. Jug. Begge forskerne hadde jukset med resultatene. Sudbø hadde enkelt og greit diktet opp pasientene han baserte undersøkelsen sin på. I tillegg hadde han «fikset på» utdannelse og erfaring i jobbsøknaden sin, og løyet i ytterligere to forskningsartikler.

MEN DET STOPPER IKKE der: I løpet av én og samme uke i januar i år ble to profilerte amerikanske forfattere avslørt som juksemakere. James Frey sjarmerte talkshowdronninga Oprah Winfrey da han fortalte om sin ville fortid, skildret i selvbiografien «A Million Little Pieces». Boka føyk rett inn på andreplass på The New York Times bestselgerliste. Det var bare ett problem: Jug, den også. Frey hadde skrønt om alt fra krangler med politiet til fengselsopphold. Men boka holdt seg på bestselgerlista.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer