Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løgn og tull fra USA

Den norske våpeninspektøren Jørn Siljeholm (48) sier det er et slag i ansiktet at USA nå går til krig. Han hevder at amerikanerne lyver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med 30 andre inspektører forlot Siljeholm Irak 9. mars. På telefon fra USA tar han for første gang et kraftig oppgjør med amerikanerne og deres oppførsel under tiden han jobbet som våpeninspektør.

I går ble alle de 99 gjenværende våpeninspektørene evakuert fra Bagdad og flydd til hovedbasen på Kypros.

Sterke anklager

- Det er så trist det som skjer, og nå som inspeksjonene er over føler jeg at jeg kan si i fra. Vi hadde et mandat om å avvæpne Irak på en fredelig måte. Vi gjorde et forsøk på det. At USA går til krig nå er et slag i ansiktet på våpeninspektørene, sier Siljeholm til Dagbladet.

Han beskylder nå USAs utenriksminister Colin Powell for å ha kommet med uriktige opplysninger til FNs Sikkerhetsråd da han redegjorde for hvordan Irak kamuflerte sitt program for masseødelggelsesvåpen.

- Mye av det han sa var feil. Det stemmer overhodet ikke med våre opplysninger. Hele talen var sterkt misvisende. Det gjør meg kraftig irritert, sier Siljeholm.

- Sier du at amerikanerne lyver for FNs Sikkerhetsråd?

- Løgn er et sterkt ord. Men ja, opplysningene Powell blant annet ga om Iraks kjernefysiske program var direkte feil, svarer Siljeholm.

Dårlig samarbeid

Han forteller om et til tider lite tilfredsstillende samarbeid med amerikanerne i løpet av de 100 dagene han var våpeninspektør.

- Vi har fått mye mangelfull og dårlig etterretningsinformasjon fra amerikanerne. Samarbeidet ble naturlig nok deretter. Mye av det de har hevdet å ha vært masseødeleggelsesvåpen, har vist seg å være bare tull. Jeg er forbauset over at amerikanerne så hardnakket påstår at irakerne har slike våpen. Etter hva jeg har sett går de til krig på et tynt grunnlag, sier Siljeholm.

Har neppe mye våpen

- Mener du at Irak ikke har masseødelggelsesvåpen?

- La meg si det sånn at det gjenstår å se om amerikanerne finner masseødeleggelsesvåpen de hevder eksisterer, men som de i så fall ikke ga oss tilstrekkelig informasjon for å finne, svarer han.

Etter å ha arbeidet 100 dager i Irak er Siljeholm tilbake i USA, hvor han til daglig bor sammen med sin familie. Tønsberg-mannen, som for tiden er på ferie i Florida, arbeider som forsker ved Massachusetts Institute of Techonology i Boston.

- Jeg tviler sterkt på at amerikanerne kommer til å finne noe i det hele tatt. I hvert fall tviler jeg på at de finner masseødeleggelsesvåpen i et slikt omfang at det utgjør en militær trussel, sier Siljeholm.

Fremtidige inspeksjoner

- Føler du nå at arbeidet som våpeninspektør har vært forgjeves?

- Nei. Vårt arbeid har utvilsomt hatt en utsettende virkning på krigen. Dessuten mener jeg bestemt at inspeksjoner er veien å gå også i fremtiden. De kan sikkert bli bedre, grundigere og kanskje mer hemmelige, men inspeksjoner må få en rolle, sier Jørn Siljeholm.

Tenker på irakerne

Hans tanker går nå til alle menneskene han og de andre inspektørene har hatt kontakt med i tiden de har vært i Irak.

- Mange av de vi har vært i kontakt med vil være i skuddlinjen når angrepene kommer. Det er klart jeg tenker på det. Selv om det er klare skiller mellom oss og de som jobber i den irakiske sikkerhetstjenesten har vi jo hatt en del med hverandre å gjøre. Det er mange fjes vi har vendt oss til.

Siljeholm har også vært mye ute på den irakiske landsbygda.

- Det er et slitent land med mange slitne mennesker. Folk ønsker fred, sier Jørn Siljeholm.

Den andre norske våpeninspektøren, Liv Jorun Reitan, har også forlatt Irak. Dagbladet får opplyst ved Umovic-kontoret på Kypros at Reitan dro ut av Irak 13. mars.

DÅRLIG SAMARBEID: Den norske våpeninspektøren Jørn Siljeholm opplevde samarbeidet med amerikanerne som svært vanskelig. Her er Siljeholm fotografert under en inspeksjon i Bagdad 27. januar i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling