Limasol 20100921: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
Limasol 20100921: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Løgn, sier etterforskningsleder om juksepåstand

Anklages for å ha jukset med bevisene mot Arne Treholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Etterforskningslederen som anklages for å ha jukset med bevisene mot Arne Treholt, avviser beskyldningene. Til VG sier han at påstandene er «ren løgn».

Den tidligere POT-etterforskeren Leif Karsten Hansen (72) sier at han sammen med kollega Arne Gunnar Solemsjø (64) var i Treholts leilighet 17. mai 1983, der de blant annet sikret seg bilder av Treholts koffert med dollarsedler.

Dette pengebeviset var med på å underbygge tiltalen mot Treholt, som i 1985 ble dømt til fengsel i livstid for spionasje for Sovjetunionen og Irak.

- Løgn og feil Om påstandene fra tidligere POT-etterforskere i boka «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» og i Aftenposten om at politiet fabrikkerte pengebeviset, sier Hansen til VG:

- Dette er ren løgn. Boken er full av feil og tvilsomheter. Mange av påstandene som fremsettes, er enten oppdiktet eller misforstått. Jeg er lite fornøyd med at Aftenposten fastslår at bevis er fabrikkert.

Hansen sier blant annet at han føler det er riktig å stå fram for å ta av for presset som kolleger og familiemedlemmer føler «etter de harde beskyldningene».

Han vedgår å ha vært i banken for å ta ut dollar, men sier at dette var til bildet som ble tatt for å rekonstruere funnet, altså lenge etter pågripelsen av Treholt.

- Gammelt nytt Forfatter av boka «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørensen, sier at han ikke er overrasket over Hansens forklaring.

- Det er det samme han har sagt i 25 år. Men vi dokumenterer i boka at bildene ikke kan ha blitt tatt før etter at Treholt var arrestert. Vi har påpekt en rekke feilforklaringer i deres egne forklaringer, som ikke stemmer overens med virkeligheten, sier han til VG.

Forfatteren sier blant annet at etterforskerne i beslagsrapporten skriver at kofferten sto under et skrivebord på barnerommet. I virkeligheten sto den under skrivebordet på Treholts og hans daværende kones soverom.

- For demokratiet Mannen som anklages for å ha gjennomført fabrikkeringen av bevis, etterforskningsleder Ørnulf Tofte, har så langt gitt svært få kommentarer til de nye opplysningene i Treholt-saken.

Han har tidligere avvist påstandene om juks overfor NTB. Til Dagbladet torsdag sier han at han står fast på sin kommentar fra siste dag på jobben i overvåkingspolitiet i 1987: «Det var et nødvendig arbeid for å bevare demokratiet jeg har deltatt i».

- Ja, det vil jeg absolutt holde fast på. Jeg vil i grunnen ikke si mer nå, men heller vente litt og se før jeg sier noe mer. Jeg skal jo sikkert stå fram for visse kommisjoner, og da skal jeg stå med rak rygg, sier Tofte.

(NTB)