Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løgnavsløringen utløste mer bråk

Molotov-cocktail mot politiet - høyreekstreme bak voldshandlingene i Budapest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En fredelig demonstrasjon med 10.000 mennesker i går kveld utviklet seg til opptøyer i Budapest for andre natt på rad. En politimann ble alvorlig skadet og et femtitalls demonstranter fikk lettere skader, melder nyhetsbyrået AP.

Demonstrasjonen startet utenfor nasjonalforsamlingen, og bråket akselrerte da en kjerne på noen hundre demonstranter la kursen mot sosialistpartiets hovedkvarter. Raseriet mot statsminister Ferenc Gyurcsany og hans regjerende sosialisparti MSZP ble utløst av det famøse lydopptaket der statsministeren innrømmer grove løgner i valgkampen.

- Den voldelige grupperingen som brøt ut av den fredelige demonstrasjonen i natt, er fotballpøbler og meget agressive nyfascister. De forsøker å gripe stemningen i Ungarn foran 50-års markeringen av den sovjetiske invasjonen i landet 23. oktober, rapporterte NRKs Hans Wilhelm Steinfeld fra Budapest i morges.

NRK observerte at de voldelige demonstrantene kastet molotov-cocktail mot politiet - flasker med bensin eller brennbart innhold. Minst en bil ble satt i brann, og politiet brukte vannkanoner og rytterpatruljer for å spre demonstrantrene.

I april var Gyurcsany og hans sosialdemokratiske parti MSZP først til å bli gjenvalgt siden kommunismens fall i 1989. Valgkampen mot det borgerlige utfordrerpartiet Fidesc var hard og tøff, til tider brutal.

Lydbåndet med den gjenvalgte statsministerens «peptalk» 26. mai til vararepresentantene i partiets gruppe i nasjonalforsamlingen, satte sinnene i kok da det dukket i flere medier sist søndag.

-Hundrevis av triks

Han krydret talen med en  rekke vulgære karakteristikke om de analytiske evnene til noen av Ungarns fremste økonomer.

 HØYREEKSTREME: : I følge NRKs Hans Wilhelm Steinfeld og andre observatører i Budapest er det høyreekstreme grupperinger som fører an i opptøyene i Budapest. Her fra gatene i Ungarns hovedstad i natt. Foto: AP/Scanpix.
HØYREEKSTREME: : I følge NRKs Hans Wilhelm Steinfeld og andre observatører i Budapest er det høyreekstreme grupperinger som fører an i opptøyene i Budapest. Her fra gatene i Ungarns hovedstad i natt. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

- Ikke noe europeisk land har gjort så mye dumt som oss, sier statsministeren på båndet, med referanse til konsekvensene av økonomenes råd.

Etter at opptakene lekket søndag, forklarte Gyurscsany at motivet for talen for å få sine folkevalgte til å stå i mot kritikken av de tøffe økonomiske tiltakene. Både helsevesen, skolesektoren og offentlig sektor står foran en økonimisk hestekur.

På båndet sier statsministeren til sine fotsoldater at han «utfordret skjebnen» og brukte «hundrevis av triks» da han pyntet på de økonomiske realitetene i Ungarn for å sikre gjenvalget i vår.

-Løy morgen, kveld og natt

- I halvannet år måtte vi late som vi styrte landet. Isteden løy vi om morgenen, om kvelden og om natta, sa statsministeren til sine partivenner etter at gjenvalget var sikret.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har sosialistpartiets oppslutning falt fra 40 til 25 prosent siden valget i april. Alle partiet fordømmer voldsbruken i Budapests gater de to siste døgnene.

FULL FYR IGJEN: For andre natt på rad tok høyreekstreme grupper over fredelige demonstrasjoner i Budapest.Minst en bil ble satt i brann.
ALVORSPRAT: En hardt prøvet statsminister Ferenc Gyurcsany (t.v.)i samtale med opposisjonslederen Gabor Kuncze i nasjonalforsamlingen i går.