- Løgnene mine kvalifiserte til 100 000 dollar i bot og fem års fengsel.

Som amerikansk soldat i Vest-Tyskland etter krigen, valgte Stephen Wechsler å hoppe av til øst. Han var ikke alene.

AGITATOR:  Amerikanske soldater stasjonert i Vest-Berlin fotografert på Alexanderplatz i Øst-Berlin - der avhopperen Victor Grossmann (til høyre) agiterte mot amerikansk undertrykking og rasisme.  Foto:PRIVAT
AGITATOR: Amerikanske soldater stasjonert i Vest-Berlin fotografert på Alexanderplatz i Øst-Berlin - der avhopperen Victor Grossmann (til høyre) agiterte mot amerikansk undertrykking og rasisme. Foto:PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Han levde opp i en metropol som var preget av 30-åras sosiale uroligheter og allerede i 14-årsalderen ble Steven Wechsler medlem av den kommunistiske ungdomsligaen.

Like etter at han i 1945 fikk stipend til å studere økonomi og historie på selveste Harvard, meldte 23-åringen seg også inn i det kommunistiske partiet. 

På sesjon i 1948 nektet han på å ha vært medlem i noen av de 120 fredsbevegelsene og venstreorienterte organisasjonene som sto oppført på den militære spørsmålslista.

- Hæren hadde sendt meg strake veien til Koreakrigen som kanonføde, hvis det var kommet fram at jeg hadde medlemskort i et dusin suspekte foreninger.

- Nå kom jeg i stedet til Sør-Tyskland, hvor de satte meg til å holde orden på et lager for reservedeler, erindrer den 85 år gamle mannen under en spasertur gjennom den østberlinske parken med det gedigne sovjetminnesmerket - like i nærheten av leiligheten hans.  Han humrer over heroiske stalinsitater som er hugd i granitt, men gremmer seg over de krigerske soldatstatuene.  

Rømte fra rettssak

Etter 18 måneders tjeneste som amerikansk soldat i det okkuperte Vest-Tyskland kom det brev om at Pentagon hadde funnet ut at han i virkeligheten var en fordekt radikaler.