Du leser nå Dagbladet Pluss

- Løgnene mine kvalifiserte til 100 000 dollar i bot og fem års fengsel.

Som amerikansk soldat i Vest-Tyskland etter krigen, valgte Stephen Wechsler å hoppe av til øst. Han var ikke alene.

AGITATOR:  Amerikanske soldater stasjonert i Vest-Berlin fotografert på Alexanderplatz i Øst-Berlin - der avhopperen Victor Grossmann (til høyre) agiterte mot amerikansk undertrykking og rasisme.  Foto:PRIVAT
AGITATOR: Amerikanske soldater stasjonert i Vest-Berlin fotografert på Alexanderplatz i Øst-Berlin - der avhopperen Victor Grossmann (til høyre) agiterte mot amerikansk undertrykking og rasisme. Foto:PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Han levde opp i en metropol som var preget av 30-åras sosiale uroligheter og allerede i 14-årsalderen ble Steven Wechsler medlem av den kommunistiske ungdomsligaen.

Like etter at han i 1945 fikk stipend til å studere økonomi og historie på selveste Harvard, meldte 23-åringen seg også inn i det kommunistiske partiet. 

På sesjon i 1948 nektet han på å ha vært medlem i noen av de 120 fredsbevegelsene og venstreorienterte organisasjonene som sto oppført på den militære spørsmålslista.

- Hæren hadde sendt meg strake veien til Koreakrigen som kanonføde, hvis det var kommet fram at jeg hadde medlemskort i et dusin suspekte foreninger.

- Nå kom jeg i stedet til Sør-Tyskland, hvor de satte meg til å holde orden på et lager for reservedeler, erindrer den 85 år gamle mannen under en spasertur gjennom den østberlinske parken med det gedigne sovjetminnesmerket - like i nærheten av leiligheten hans.  Han humrer over heroiske stalinsitater som er hugd i granitt, men gremmer seg over de krigerske soldatstatuene.  

Rømte fra rettssak

Etter 18 måneders tjeneste som amerikansk soldat i det okkuperte Vest-Tyskland kom det brev om at Pentagon hadde funnet ut at han i virkeligheten var en fordekt radikaler.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.