LYVER: Det stilles spørsmål ved hvor lenge Ubåt-Madsen vil fortsette å lyve før han legger alle kortene på bordet. Konkret hva som skjedde med journalist Kim Wall om bord i Madsens ubåt, er fremdeles ukjent. Foto: NTB scanpix
LYVER: Det stilles spørsmål ved hvor lenge Ubåt-Madsen vil fortsette å lyve før han legger alle kortene på bordet. Konkret hva som skjedde med journalist Kim Wall om bord i Madsens ubåt, er fremdeles ukjent. Foto: NTB scanpixVis mer

Ubåt-mysteriet i København:

Løgnene som kan felle Ubåt-Madsen. - Ødelegger hans troverdighet

Siktedes forklaring stemmer ikke med politiets funn. En rekke løgner og ulike forklaringer skaper trøbbel for Madsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske ubåt-eieren Peter Madsen, som er siktet for drap på journalist Kim Wall, har endret forklaringen sin over tid. Politiet mener han lyver.

Da deler av Walls kropp fløt i land 21. august, forklarte ubåt-entusiasten at Wall hadde fått en 70 kilo tung luke i hodet og at hun døde momentant. Ifølge forklaringen hans skal han i panikk ha valgt å kaste kroppen hennes over bord.

Han påsto at kroppen hennes var hel på dette tidspunktet, og hvem som hadde delt opp kroppen, hadde han ingen svar på.

De siste bevisene som dukket opp i helga, er svært motstridende i forhold til Madsens forklaring.

Under en pressekonferanse i København lørdag fortalte visepolitiinspektør Jens Møller-Jensen at Walls klær ble funnet i en pose, sammen med en kniv.

Like etter fant de et bein, og ytterligere ett. Så et hode, som også lå i en pose.

Madsen nekter for å ha drept Wall, og begjærer seg selv løslatt.

I forrige uke ble ubåt-Madsen varetektsfengslet i nye fire uker, fram til 31. oktober. Han er siktet for drapet på journalisten Kim Wall, samt å ha partert liket og kastet det på sjøen.

Sentrale funn

- At de nye funnene var nedpakket og emballert sier noe om at det er en tanke bak det. At det ikke bare tilfeldig er kastet av gårde, sier tidligere leder for ID-gruppa i Kripos, Per Angel, til Dagbladet.

Funnene av et hode og kroppsdeler kan gi opplysninger om dødsårsaken, som foreløpig er ukjent.

Undersøkelsene kan også si noe om skadene er påført før eller etter døden.

Spor på kroppsdelene kan også gi indikasjoner på hvilke verktøy som er brukt for å drepe.

- Så lenge han er alene om handlingene og ikke har hatt medhjelpere, vil han komme i et dilemma, med tanke på hva han hevder, sier Angel og fortsetter:

- Han hevdet vel innledningsvis at dette var en ulykke, med denne luka som skal ha truffet henne i hodet. Det at luka treffer hodet gir ikke nødvendigvis en veldig alvorlig skade, men du kan bli slått i svime og falle. Men denne dødelige skaden med knust hode, har slik jeg forstår blitt tilbakevist, sier Angel.

Eksperten mener dette uten tvil er med på å ødelegge Madsens troverdighet.

- Kan være det startet uskyldig

Eksperten mener de nye funnene er med på å underbygge teorien man allerede har basert på tidligere funn.

- Det er vel ingen som tror dette skyldes en ulykke i den forstand. Det kan være det har startet uskyldig. For eksempel kan et farlig grep mot halsen føre til refleksdødsfall - at hjertet rett og slett stopper, sier Angel.

Han legger til at det ikke er utenkelig at dette har skjedd, og at ubåt-Madsen har fått panikk og iverksatt partering.

Angel forteller videre at det også i Norge har vært eksempler på at noen har hatt fysisk nærkontakt, i form av vold eller voldtekt, og at vedkommende har fått en plutselig død. Så har gjerningsmannen forsøkt å skjule eller fjerne beviser, som kan få saken til å se bisarr ut i ettertid.

Viktig å finne armene

Lørdag ble bein, hodet og klær funnet i sjøen, tidligere har torso blitt funnet. Nå gjenstår det å finne armene. Noe som, ifølge eksperten, kan være svært viktig for etterforskningen. Det kan si noe om hendelsesforløpet før Wall døde.

- Blir man utsatt for vold, er det naturlig å prøve og avverge dette ved å ta hendene opp mot den som utøver vold. Det kan føre til skader på armer, som kan være tegn på at vedkommende har levd når volden ble utført, og at det ikke er et uhell, sier Angel.

En rekke beviser motstrider Madsens forklaring, og det store spørsmålet er nå hvor lenge han vil si imot før han legger alle kortene på bordet.

- Hvis vedkommende er en frisk og rasjonell person, vil jeg tro vedkommende allerede har drevet det veldig langt med å fornekte. Forklaringene han har kommet med har blitt tilbakevist, og han har nok skjønt at han har begynt å miste sin troverdighet, sier Angel og legger til:

- Etter hvert som dette utvikler seg er det grunn til å tenke at vedkommende rett og slett ikke er frisk.

Det tror Angel kan føre til en evig fornektelse, eller at det kan komme en tilståelse som stemmer overens med sporene.

Så langt stemmer ikke funnene i ubåten eller på kroppen med Madsens forklaring.

- Gal før turen startet

Etterforskerne har også funnet en rekke videoer på Madsens harddisk, som viser reelle drap på kviner.

- Det kan være vedkommende var gal før turen startet og hadde en plan. Det kan også ha skjedd som følge av noe underveis, og så har han hatt disse tankene. Men hva som har vær utløsende og om han har hatt en plan lenge før de gikk om bord, er ikke godt å si. Det er en spesiell og uvanlig sak, sier Angel.