Krisen i Venezuela:

«Løgner», kaos og vold. Dette har skjedd i Venezuela

Opposisjonsleder Juan Guaidó og president Nicolás Maduro kjemper om makta i Venezuela. Etter et kaosdøgn er bare én ting klart: Kaoset kommer til å fortsette.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

«Kuppforsøket mislyktes», erklærte Venezuelas president Nicolás Maduro på statlig TV i natt norsk tid.

Erklæringen kom etter gatekamper i hovedstaden Caracas, og andre steder, mellom dem som støtter opposisjonens leder Juan Guaidó og de som støtter president Maduro.

Maduro har makta i oljerike Venezuela. Guaidó vil ha makta, og nasjonalforsamlingen, USA og over 50 andre land mener opposisjonslederen er den rettmessige makthaveren i landet som også sliter med dyp fattigdom og hyperinflasjon.

I natt kom konflikten til syne i form av vold, dødsfall og anklager om løgn og skittent spill.

Kaosdøgnet

Det startet med meldinger fra opposisjonsleder Guaidó, som tirsdag ettermiddag norsk tid la ut en tre minutter lang video. Ved hans side var en rekke menn i militæruniformer. Guaidó annonserte at han nå hadde støtte fra «modige soldater» i Caracas, og sa:

- Militæret har tatt den rette avgjørelsen. De kommer garantert til å være på den rette siden av historien.

Seansen ble filmet på en militærbase utenfor Caracas. Også ved Guaidós side var en annen opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som man inntil i går trodde befant seg i husarrest.

Som BBCs Sør-Amerika-korrespondent skriver: «Det var en stor overraskelse. Hvem hadde løslatt ham og hva sa det om lojaliteten til de væpnede styrkene i landet?»

Så ba Guaidó venezuelanere om å ta til gatene, og varslet et snarlig maktskifte.

Storpolitikk

Ikke lenge etter rykket USAs utenriksminister ut på Twitter og sa at USA støttet en maktovertakelse i Venezuela. Støtten er på ingen måte ny. Allerede kort tid etter 23. januar, dagen Guaidó erklærte seg selv til midlertidig president, erklærte USA at de støttet opposisjonslederen.

OPPTØYER: Store opptøyer har brutt ut i Venezuela. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale oppsummererer det som har skjedd. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Siden har Guaidó fått støtten til over 50 andre land, mange av dem søramerikanske. FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som «legitim» president, og oppfordrer partene til å forhandle.

Heller ikke Russland eller Kina anerkjenner Guaidó som president, og støtter den sittende Nicolás Maduro. Det skaper storpolitisk konflikt.

Maduro ut

Det tok heller ikke lang tid etter at USA gjentok sin støtte overfor Guaidó, før president Nicolás Maduro og hevdet at der han - ikke Guaidó - som har militærets støtte.

- Stålnerver! Jeg har snakket med militærlederne og de har overfor meg bekreftet sin fullstendige lojalitet til folket, grunnloven og fedrelandet, skrev Maduro på Twitter.

Også han ba venezuelanere om å ta til gatene.

- Vi skal vinne, skrev han.

Kamper

Deretter kom de første store meldingene om voldelige sammenstøt tidlig på kvelden norsk tid. Et pansret kjøretøy kjørte inn i en gruppe demonstranter i hovedstaden Caracas.

Kjøretøyet, som skal tilhøre nasjonalgarden, ankom en demonstrasjon sammen med minst tre tilsvarende kjøretøy. Kjøretøyet kjørte over en midtrabatt og rett inn i folkemengden.

Det er uvisst hvorvidt noen omkom. Det ble også starten på en lang rekke meldinger om sammenstøt og vold.

Russland inn

Litt seinere på kvelden meldte Russland seg på PR-kampen og beskyldte opposisjonen i Venezuela for å nøre opp under konflikten.

- Den radikale opposisjonen i Venezuela har igjen tatt i bruk en hardhendt konfrontasjonslinje, het det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Moskva.

- Det er viktig å unngå uro og blodsutgytelser, het det videre.

Deretter kom FN på banen, også de med en formaning om tilbakeholdenhet, men ingen støtte verken i den ene eller andre retningen.

Trump mot Cuba

Rundt midnatt havnet Donald Trump, USAs president, i diplomatisk munnhoggeri med Cuba da Trump anklaget Cuba for å bistå Venezuela militært for å støtte presidenten Nicolás Maduro.

På Twitter truet han med å innføre handelsboikott «sammen med sanksjoner på høyeste nivå» dersom de ikke trakk sine militære styrker tilbake.

Noen timer seinere kom svaret fra Cuba:

- USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er en patologisk løgner som feilinformerer Donald Trump. Det er ingen kubanske tropper i Venezuela. Det er heller ingen kubanere som tar del i militæroperasjoner eller sikkerhetsoperasjoner der, skrev Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez på Twitter.

Til Cuba?

I mellomtida rykket USA utenriksminister Mike Pompeo ut, og hevdet at Nicolás Maduro hadde planer om å forlate Venezuela tirsdag og reise til Cuba, men at han skal ha blitt overtalt av Russland om å bli.

Dette avviste Russland seinere i natt. Og så avviste også Maduro påstanden fra Pompeo, da førstnevnte gikk ut og hevdet at demonstrasjonene Guaidó oppfordret til var ensbetydende med et kupp.

- Kuppforsøket mislyktes, sa Maduro, og rettet så oppmerksomheten mot opposisjonens tilhengere:

- Dette kan ikke skje uten konsekvenser. Alle de involverte må overgi seg.

Men onsdag er det ventet nye demonstrasjonen, som Guaidó kaller «Operasjon frihet».

- I morgen vil vi fortsette Operasjon frihet. Vi skal starte på den siste fasen, skriver han på Twitter og legger til at de kommer til å ha tydelig tilstedeværelse.

Konflikten

Kilden til den nåværende konflikten er det omstridte gjenvalget av Maduro i 2018 og opprettelsen av en ny grunnlovgivende forsamling.

Denne forsamlingen strippet i realiteten nasjonalforsamlingen for makt, og Maduro bestemte at ingen av opposisjonspartiene fikk lov til å stille til valg i den grunnlovgivende forsamling.

I 2018, etter valg som ble anklaget for et utall uregelmessigheter, gikk Maduro seirende ut. Men de aller fleste opposisjonspartiet boikottet valget, og valgseieren ble ikke anerkjent av nasjonalforsamlingen.

Guaidó erklærte seg dermed som fungerende president 23. januar i år. Han kalte Maduro for en «usurpator», en person som har tilranet seg makt.

I henhold til den venezuelanske grunnloven skal majoritetslederen i nasjonalforsamlingen midlertidig ta over presidentskapet, argumenterer Guaidó.