Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løgner, trakassering og undertrykkelse

Norges fremste scientolog, Geir Isene, har brutt med bevegelsen.

PÅ EGEN HÅND: Geir Isene (42) er ferdig med Scientologikirken. Nå vil han kaste lys over det han mener er overtramp fra bevegelsens side. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
PÅ EGEN HÅND: Geir Isene (42) er ferdig med Scientologikirken. Nå vil han kaste lys over det han mener er overtramp fra bevegelsens side. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): - Jeg vil kaste lys over alle overtrampene Scientologikirken gjør, sier Geir Isene til Dagbladet.

«Det koker ned til personlig integritet. Jeg kan ikke lenger være del av en organisasjon hvor ledelsen lyver, trakasserer og undertrykker den frie vilje hos sine medlemmer. Scientologisk filosofi er en gullgruve. Kirken har for lengst fjernet seg fra læren,» skriver han på sin hjemmeside.

Geir Isene, IT-gründer og familiefar, har vært scientolog siden 1984. Det er han fremdeles, men har nå brutt med bevegelsen eller Scientologikirken, som er medlemmenes foretrukne benevnelse på organisasjonen.

Ut fra diskusjonsfora og blogger på nettet er det åpenbart at Isenes beslutning ryster bevegelsen. Ikke bare er Geir Isene Norges fremste scientolog. Han har oppnådd niva OT VIII, høyeste tilgjengelige nivå, noe som gjør ham til en betydelig scientolog også internasjonalt. Ifølge scientologibevegelsens far L. Ron Hubbard, er OT (Operating Thetan) et spirituelt nivå høyere en det nivået de fleste scientologer strekker seg etter - Clear.

- Pengepress
Isene har beveget seg i framstående scientologikretser, og har møtt nåværende leder for bevegelsen David Miscavige. Nå har han, etter to års grundig dokumentasjonsarbeid, kommet til at han ikke lemger kan være del av organisasjonen.

- Man kan ikke sette likhetstegn mellom Scientologikirken og L. Ron Hubbards filosofi og lære. Jeg synes det er helt greit å ta betalt for tjenester, men at folk skal presses til å betale, synes jeg er dumt. Pengepress forekommer i bøtter og spann, sier Isene og utdyper:

- Siden 1984 har Scientologikirken hatt som policy å kreve rene donasjoner av sine medlemmer for ingenting. For folk litt oppe i systemet er det blitt avholdt obligatoriske møter hvor man er blitt avkrevd obligatoriske donasjoner til bevegelsen. Folk er nærmest blitt tvunget til å betale penger, forteller Geir Isene.

Selv sier Isene at han har bidratt med det han har villet, og aldri har gitt penger han ikke har hatt.

- Jeg har vært en slags rebell i systemet og har gjort som jeg ville hele veien, sier han.

På sin hjemmeside framholder Isene at han har hatt og fremdeles har stort spirituelt utbytte av scientologisk filosofi og teknikker. Han vil fortsette å hjelpe seg selv og andre gjennom Hubbards lære.

Løgner

Isene har rett og slett sett seg lei på en organisasjonsledelse han mener ikke lenger forfekter denne læren. Og han er lei av løgnene.

«I motsetning til hva vi blir forledet til å tro, er ikke Scientologikirken den raskest voksende religionen i verden. Det er ikke åtte millioner scientologer,»
skriver Isene i sitt avskjedsbrev til bevegelsen.

- Et press fra oven er at Scientologikirken i Norge skal skaffe seg en bygning i 100-millionersklassen. Hvordan skal det la seg gjøre? Da måtte de 50 scientologene i Norge hoste opp to millioner kroner hver, sier Isene.

Hans beslutning om å trekke seg ut av bevegelsen har ikke gått upåaktet hen.

- Overraskende nok er det ikke kommet utfall mot meg, men jeg har to ansatte som er scientologer. De blir nå forsøkt presset til å slutte hos meg. De er blitt stilt et latterlig ultimatum som best kan sammenliknes med bannlysningen den katolske kirken holdt på med på 1600-tallet, sier Geir Isene.

Mange e-poster

Han forteller at han har mottatt utallige e-poster, både fra scientologer og ikke-scientologer, etter at han proklamerte sin avskjed med bevegelsen på nett.

- Effekten er større enn jeg hadde trodd. Flere ansette scientologer skriver at de også vil forlate kirken, sier Geir Isene.

- Hva mener du er årsaken til at det er gått galt med scientologibevegelsen?

- Det blir bare spekulasjoner, men gir du folk nok makt, skjer det saker og ting.

- Et valg han selv må stå for

Talsmann for scientologibevegelsen i Norge, Matthias Fosse, ser ikke dramatikken i at Isene forlater organisasjonen.

- Folk forlater ulike religioner hele tida, uten at det vekker oppsikt. Isene har tatt et valg som han selv må stå for, sier Fosse før han ber om at videre spørsmål blir sendt per e-post.

Dagbladet sendte en e-post hvor Fosse blir gitt anledning til å svare på de ulike påstandene Isene kommer med om scientologibevegelsen. Spørsmålene og svarene er gjengitt nedenfor:

- Geir Isene har meldt seg ut, har du noen kommentar til det?

- Det er ikke kirkens praksis å debattere et tidligere medlems beslutning om å forlate Scientologi på nasjonal TV. Det er en privat beslutning og i våre øyne burde det forbli det. Alle religioner har folk som ikke tror lenger og folk som melder seg ut. Kirken respekterer andres religiøse tro og tror også at alle har en rett til å praktisere sin egen valgte tro, og veien de tror vil lede dem til åndelig frelse og opplysning.

- Har dere kalt inn medlemmer som er venner av Geir til møter etter at han meldte seg ut?

- Faktisk har det vært slik at flere av dem som ble kontaktet av Geir som så tok kontakt med kirken fordi de hadde spørsmål om dette. I etterkant av dette kontaktet vi også selv flere personer fordi vi antok at de også kunne ha tilsvarende spørsmål.

- Om så, hva snakket dere om på disse møtene?

- Dette var private samtaler med medlemmer av kirken som ønsket sine spørsmål besvart.

-Geir Isene hevder at det nå blir kjørt en bakvaskelseskampanje mot ham i regi av Scientologikirken i den hensikt å diskreditere han. Har du noen kommentar til det?

- Våre medlemmer har ikke noe problem med at Geir melder seg ut, men de har uttrykt vemmelse over at han offentlig faller folk i ryggen som han kaller for venner. Enhver negativitet Geir opplever har blitt direkte forårsaket av hans egen oppførsel.

-Er det sant at de som ikke bryter all kontakt med Geir, selv risikerer å bli kastet ut av Scientologikirken i Norge?

- Når noen forlater Scientologi offentlig regnes det som en undertrykkende handling, medlemmer tar avstand fra dette og vil normalt kutte forbindelsen med slike mennesker inntil de ser at de har gjort en feil og gjør opp for dette. Det er et vanlig triks av de som angriper Scientologikirken og/eller religionen, eller for den saks skyld enhver annen kirke eller gruppe å rope opp om at folk bryter med dem, dette til tross for at det er deres angrep som forårsaker bruddet. Når man har i bakhodet at Scientologikirken er en minoritetsreligion vil slike anti-scientologer prøve å lage sensasjonelle historier om "praksisen" for å videre skade kirken.

- Hva gjør dere når noen melder seg ut?

- Normalt ingenting, når det blir gjort offentlig vil det vanligvis ende med at personen offisielt blir utstøtt fra kirken.

- Får det konsekvenser?

- Bare det å slutte har ingen konsekvenser, svarer Matthias Fosse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!